Książki, które warto mieć



W tym miejscu chciałabym pokazać Wam książki związane z kuchnią, które warto mieć. Część z nich mam już w księgozbiorze, inne czekają na mnie w księgarniach...
Jeśli ktoś chciałby mi zrobić prezent, to teraz już wiecie z czego najbardziej się ucieszę :)






 Jajka. 130 prostych przepisów.
wersja angielska: Eggs
Michel Roux

Wydawać by się mogło, że nie ma sensu poświęcać całej książki kucharskiej tylko jednemu produktowi i to w dodatku tak banalnemu, jak jajka. Nic bardziej mylnego! Książka pokazuje na ile sposobów można wykorzystać jajko - jako główny składnik, ale również jako składnik drugoplanowy.
Piękne zdjęcia dodają całości smaczku. Niestety książka jeszcze nie jest stałym bywalcem mojej biblioteczki.






  



Fotografia kulinarna. Od zdjęcia do arcydzieła
Nicole S. Young

 Jedno z moich marzeń - chciałabym robić zdjęcia tak, żeby oglądające je osoby dostawały ślinotoku i próbowały zjeść monitor. Na razie daleka droga przede mną, ale może z pomocą takiej książki odrobinę skróciłabym ten dystans?
Cały czas brak jej w mojej biblioteczce... ;)



Ujęcia ze smakiem. Kulisy fotografii kulinarnej i stylizacji dań
wersja angielska: Plate to pixel. Digital food photography & styling
Helene Dujardin

Kolejna pozycja dotycząca fotografii kulinarnej - angielska wersja książki odniosła ogromny sukces na rynku. Idealna dla początkujących pasjonatów fotografii kulinarnej - czyli coś dla mnie. Od jakiegoś czasu jestem jej szczęśliwą posiadaczką.