poniedziałek, 20 maja 2013

Ogórki małosolne




Tak, tak! To jest właśnie ten moment, kiedy po raz pierwszy w sezonie można zrobić nieziemskie ogórki małosolne! Wystarczy uzbroić się w odpowiedni słój... i ogórki :) A następnego dnia można już cieszyć się tym fantastycznym smakiem. Do roboty ogórkomaniacy!


Składniki:
  • 1,5 kg ogórków do kiszenia
  • 1 pęczek koperku (lub koper do kiszenia ogórków)
  • kawałek korzenia chrzanu + liść chrzanu
  • niecała główka czosnku
  • 1,5 litra gorącej wody
  • 1,5 łyżki soli
Ogórki szorujemy dokładnie, żeby pozbyć się piachu. Na dno słoika do kiszenia ogórków (używam 3 l słoja, może być też gliniany garnek) wkładamy liść chrzanu i połowę kopru. Układamy ogórki dość ściśle, żeby weszło ich jak najwięcej. Pomiędzy ogórkami układamy ząbki czosnku (mogą być w łupinach). Na samej górze układamy drugą połowę kopru.

W osobnym naczyniu przygotowujemy zalewę - do gorącej, przegotowanej wody dodajemy sól (w proporcjach 1 łyżka soli na 1 litr wody), dokładnie mieszamy i taką miksturą zalewamy ogórki pamiętając, że całość musi znaleźć się pod wodą. Wierzch słoika przykrywamy szklanym spodeczkiem lub talerzykiem. Ważne, żeby nie zamykać słoja szczelnie.




Smacznego!