Tak, tak! To jest właśnie ten moment, kiedy po raz pierwszy w sezonie można zrobić nieziemskie ogórki małosolne! Wystarczy uzbroić się w odpowiedni słój... i ogórki :) A następnego dnia można już cieszyć się tym fantastycznym smakiem. Do roboty ogórkomaniacy!
Składniki:
- 1,5 kg ogórków do kiszenia
- 1 pęczek koperku (lub koper do kiszenia ogórków)
- kawałek korzenia chrzanu + liść chrzanu
- niecała główka czosnku
- 1,5 litra gorącej wody
- 1,5 łyżki soli
W osobnym naczyniu przygotowujemy zalewę - do gorącej, przegotowanej wody dodajemy sól (w proporcjach 1 łyżka soli na 1 litr wody), dokładnie mieszamy i taką miksturą zalewamy ogórki pamiętając, że całość musi znaleźć się pod wodą. Wierzch słoika przykrywamy szklanym spodeczkiem lub talerzykiem. Ważne, żeby nie zamykać słoja szczelnie.
Smacznego!