Składniki:
- ok. 3 litry bulionu (lub wody - wtedy trzeba zupę bardziej doprawić)
- 1/4 średniego selera
- 3 średnie marchewki
- 3 średnie ziemniaki
- 1/2 średniej cukinii
- 1 duży brokuł (różyczki)
- 1/2 białej części średniego pora
- 1 łyżka masła
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie: 2 - 3 łyżki makaronu typu zacierka
Wszystkie warzywa myjemy. Seler, marchew i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do bulionu lub wody, doprawiamy solą, pieprzem i gotujemy przez chwilę. W międzyczasie myjemy brokuła, dzielimy na małe różyczki i dodajemy do zupy razem z drobno pokrojonym porem. Cukinię dokładnie myjemy i kroimy w kostkę. Ja zostawiam cukinię ze skórką i taką dodaję do zupy.
Do garnka dodajemy łyżkę masła i jeśli chcecie ją bardziej zagęścić 2 lub 3 łyżki drobnego makaronu (ja dodaję makaron typu zacierka). Co ważne - makaronu nie trzeba wcześniej gotować.
Całość gotujemy do momentu, w którym warzywa i makaron będą miękkie, ale nie rozgotowane. Powinny lekko stawiać opór przy gryzieniu. Doprawiamy ostatecznie solą i pieprzem.
Podajemy gorącą, dla fanów zabielanych zup dodajemy wprost na talerz odrobinę kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego.