poniedziałek, 13 maja 2013

Wiosenna zupa jarzynowa z brokułami i cukinią



 
Wiosna nareszcie w pełni, więc częściej niż zwykle sięgamy po młode warzywa. Wszystkie kuszą i chciałoby się jeść każde z nich jednocześnie. Jest na to sposób - zróbmy pyszną zupę jarzynową. My najbardziej lubimy niezabielaną, ale jeśli macie ochotę można śmiało dodać łyżkę kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego wprost na talerz. 


Składniki:
  • ok. 3 litry bulionu (lub wody - wtedy trzeba zupę bardziej doprawić)
  • 1/4 średniego selera
  • 3 średnie marchewki
  • 3 średnie ziemniaki
  • 1/2 średniej cukinii
  • 1 duży brokuł (różyczki)
  • 1/2 białej części średniego pora
  • 1 łyżka masła
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie: 2 - 3 łyżki makaronu typu zacierka




Wszystkie warzywa myjemy. Seler, marchew i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do bulionu lub wody, doprawiamy solą, pieprzem i gotujemy przez chwilę. W międzyczasie myjemy brokuła, dzielimy na małe różyczki i dodajemy do zupy razem z drobno pokrojonym porem. Cukinię dokładnie myjemy i kroimy w kostkę. Ja zostawiam cukinię ze skórką i taką dodaję do zupy.

Do garnka dodajemy łyżkę masła i jeśli chcecie ją bardziej zagęścić 2 lub 3 łyżki drobnego makaronu (ja dodaję makaron typu zacierka). Co ważne - makaronu nie trzeba wcześniej gotować.

Całość gotujemy do momentu, w którym warzywa i makaron będą miękkie, ale nie rozgotowane. Powinny lekko stawiać opór przy gryzieniu. Doprawiamy ostatecznie solą i pieprzem.

Podajemy gorącą, dla fanów zabielanych zup dodajemy wprost na talerz odrobinę kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego.


 

Smacznego!