Modyfikacja przepisu z "The big book of bread" Anne Sheasby.
Składniki:
- 400 g mąki orkiszowej (użyłam zmielonych ziaren orkiszu)
- 400 g mąki pszennej razowej (typ 2000)
- 3 łyżeczki soli
- 7 g suchych drożdży)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 czubata łyżeczka miodu
- 600 ml ciepłej wody
- 1-2 łyżki ziaren sezamu lub czarnuszki do posypania
- kilka łyżek mleka do posmarowania przed pieczeniem
- tłuszcz do wysmarowania formy
- kilka łyżek otrąb do wysypania formy (użyłam żytnich)
Suche składniki wsypać do miski i wymieszać. Dodać oliwę, miód i wodę i dokładnie wymieszać - ciasto powinno mieć dosyć luźną konsystencję.
Dużą keksówkę (albo dwie małe) wysmarować masłem lub margaryną, wysypać otrębami i przełożyć ciasto - powinno wypełniać formę do połowy jej wysokości. Przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości. Przed pieczeniem posmarować mlekiem i posypać ziarnami sezamu lub czarnuszki.
Piec w temperaturze 200 stopni C przez około 40-45 minut, aż skórka pięknie zbrązowieje. Studzić na kratce.
Smacznego!