Buraczki dzielą ludzi na dwie opcje - wiernych fanów i zagorzałych przeciwników. Ja zaliczam się do tej pierwszej grupy - lubię je w absolutnie każdej postaci. A ta wersja chyba najczęściej gości na naszym stole. Kluczowa kwestia to odpowiednio je doprawić, czyli najlepiej tak, jak poniżej :)
Buraki są świetnym lekiem np. na anemię czy kłopoty z nadciśnieniem, ale także pomagają wzmocnić organizm w stanach osłabienia. To jak - gotujemy?
Składniki:
- 1 kg ugotowanych i obranych buraków (użyłam odmiany podłużnej - słodszej)
- 2/3 łyżki soli (może być trochę mniej lub więcej)
- 20 g masła
- 1-2 łyżki cukru
- 1 łyżka octu winnego (użyłam jabłkowego)
- świeżo zmielony pieprz
- 2-3 czubate łyżki śmietany, np. 18%
Smacznego!