Przepis znaleziony na stronie www.mojewypieki.com. Bardzo polecam!
Składniki na ciasto:
- 75 g roztopionej margaryny lub masła
- 250 ml ciepłego mleka
- 25 g świeżych drożdży (lub 12 g suchych)
- szczypta soli
- 70 g cukru
- 500 g mąki pszennej
- 4 - 5 łyżek roztopionego masła
- kilka czubatych łyżek cukru
- kilka czubatych łyżek zmielonych orzechów laskowych/ włoskich
- kilka czubatych łyżeczek cynamonu
- słoiczek ulubionego dżemu/ powideł
Do posmarowania:
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
Mleko i masło lub margarynę wymieszać w misce. Suche drożdże wymieszać z mąką (ze świeżych zrobić rozczyn). Dodać pozostałe składniki i wyrobić na gładkie ciasto. Odłożyć przykryte lnianą ściereczką do podwojenia objętości. Po wyrośnięciu ponownie krótko wyrobić.
Jeśli macie, tak jak ja, maszynę do wypieku chleba wrzućcie po prostu wszystkie składniki do maszyny w kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Następnie ustawcie program do wyrabiania i wyrastania ciasta ("dough"). Z gotowym ciastem postępujcie dalej wg przepisu.
Wyrośnięte ciasto należy rozwałkować na placek o wymiarach około 30 x 50 cm, posmarować roztopionym masłem, posypać cukrem, orzechami i cynamonem lub posmarować dżemem.
Ciasto zwinąć w rulon, kroić na plastry grubości około 3 - 3,5 cm i układać na blaszce w dużych odstępach od siebie, ponieważ dość mocno wyrosną. Rączką drewnianej łyżki nacisnąć wzdłuż środka każdego kawałka, aby jego boki uniosły się do góry. Odstawić przykryte lnianą ściereczką na około 10 - 15 minut do wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem i piec do zrumienienia około 10 minut z termoobiegiem w piekarniku w 190 stopniach C.