A gulasz polecam z kaszą - gryczaną, jęczmienną, kuskus - wybierzcie po prostu Waszą ulubioną. I koniecznie do tego ogórek KIESZONY, jak mówi nasza 3-letnia córka :)
Składniki:
- 1 kg mięsa wołowego na gulasz (łopatka wołowa, pręga, antrykot itp.)
- kilka łyżek mąki do obtoczenia mięsa (użyłam kukurydzianej - może być ziemniaczana albo zwykła)
- 2 średnie marchewki
- 2 łodygi selera naciowego
- 3 małe ząbki czosnku
- 4 małe cebule
- 2 szklanki wody
- 2-3 łyżeczki sosu sojowego
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- sól, pieprz do smaku
- papryka słodka i ostra (po pół łyżeczki)
- kilka łyżek oleju do smażenia (użyłam ryżowego)
W międzyczasie obrać i pokroić marchewki w półksiężyce - dodać do mięsa. Pokroić seler, obrać czosnek i wrzucić do garnka. Cebulę pobrać, przekroić na 4 części i pokroić w paseczki - dodać do mięsa. Dodać drugą szklankę wody, ziele angielskie i liście laurowe.
Dusić pod przykryciem około 1 - 1,5 h.
Smacznego!