Rogaliki są maślane, lekkie, puszyste - doskonałe na II śniadanie, do pracy, pyszne z twarożkiem, domowymi powidłami albo po prostu z masłem. Do tego kubek kakao i niebo nie wydaje się już takie odległe :)
Przepis na rogaliczki znajdziecie tutaj.
Składniki:
- 580 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka oleju
- 1,5 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 szklanka letniego mleka
- 60 g roztopionego masła
- 20 g świeżych drożdży (lub 10 g suchych)
Dodatkowo:
Świeże drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, łyżką mąki i odrobiną mleka. Odstawić do wyrośnięcia. Jeśli używacie suchych drożdży wystarczy wymieszać je z mąką. Jajka rozmieszać z solą, mlekiem, cukrem i olejem. Ciągle mieszając dodawać stopniowo mąkę, sok z cytryny, wyrośnięte drożdże i roztopione ostudzone masło. Ciasto wyrabiać do momentu aż zacznie odchodzić od rąk - można do tego celu użyć miksera z odpowiednimi końcówkami.
- mąka do podsypywania
- 50 g roztopionego masła do posmarowania ciasta
- 1 jajko + 1 łyżka mleka do posmarowania gotowych rogaliczków
- sezam do posypania
Świeże drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, łyżką mąki i odrobiną mleka. Odstawić do wyrośnięcia. Jeśli używacie suchych drożdży wystarczy wymieszać je z mąką. Jajka rozmieszać z solą, mlekiem, cukrem i olejem. Ciągle mieszając dodawać stopniowo mąkę, sok z cytryny, wyrośnięte drożdże i roztopione ostudzone masło. Ciasto wyrabiać do momentu aż zacznie odchodzić od rąk - można do tego celu użyć miksera z odpowiednimi końcówkami.
Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do miski i odstawić do wyrośnięcia przykrywając ściereczką. Ciasto powinno podwoić objętość.
Jeśli macie maszynę do chleba należy włożyć wszystkie składniki do maszyny, w kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże (bez różnicy czy świeże, czy suche). Ustawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta (dough). Dalej postępować jak niżej.
Gotowe ciasto podzielić na równe części (około 100 g) i uformować z nich kulki. Każdą z nich rozwałkować na owalny placuszek o długości około 20 cm. Placuszek posmarować roztopionym masłem. Zwinąć jak naleśnik. Po zwinięciu złączyć końce razem tak, żeby powstał kształt rogala.
Rogaliki ułożyć na blaszce w dużych odstępach i zostawić do podwojenia objętości. Przed pieczeniem posmarować jajkiem rozmieszanym z mlekiem, posypać sezamem.
Piec z termoobiegiem w temperaturze 200 stopni C przez około 20-25 minut.
Jeśli macie maszynę do chleba należy włożyć wszystkie składniki do maszyny, w kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże (bez różnicy czy świeże, czy suche). Ustawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta (dough). Dalej postępować jak niżej.
Gotowe ciasto podzielić na równe części (około 100 g) i uformować z nich kulki. Każdą z nich rozwałkować na owalny placuszek o długości około 20 cm. Placuszek posmarować roztopionym masłem. Zwinąć jak naleśnik. Po zwinięciu złączyć końce razem tak, żeby powstał kształt rogala.
Rogaliki ułożyć na blaszce w dużych odstępach i zostawić do podwojenia objętości. Przed pieczeniem posmarować jajkiem rozmieszanym z mlekiem, posypać sezamem.
Piec z termoobiegiem w temperaturze 200 stopni C przez około 20-25 minut.
Smacznego!