Składniki na ciasto naleśnikowe:
- 150 g mąki
- 1 jajko
- 250 ml mleka
- ok. 125 ml wody gazowanej
- szczypta soli
- 2-3 łyżki oleju ryżowego lub oliwy z oliwek
Składniki na farsz:
Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego, oprócz wody, dokładnie wymieszać. Dodawać stopniowo wodę tak, aby ciasto uzyskało gęstość śmietany. Olej można dodać bezpośrednio do ciasta - nie trzeba wtedy dodawać go już na patelnię. Jeśli smażycie naleśniki na patelni z powłoką teflonową takie rozwiązanie jest najlepsze. Ciasto odstawiamy na 15-20 minut, potem ponownie mieszamy i smażymy naleśniki.
W międzyczasie kroimy drobno pory i wrzucamy na rozgrzany olej szybko mieszając. Zmniejszamy ogień do minimum, dodajemy sól, pieprz, sos sojowy i paprykę, dokładnie mieszamy i dusimy do miękkości.
Na usmażone naleśniki nakładamy duszone pory, kawałki pokruszonej fety lub sera koziego i zwijamy w rulon/ składamy w trójkąty lub kwadraty. Podajemy gorące, oprószone świeżo zmielonym pieprzem.
- 1 tacka porów
- sól i pieprz do smaku
- 0,5-1 łyżeczka sosu sojowego
- ok. 0,5 łyżeczki mielonej papryki (daję pół na pół słodką i ostrą)
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju ryżowego do smażenia
- 1 opakowanie sera feta (lub sera koziego)
Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego, oprócz wody, dokładnie wymieszać. Dodawać stopniowo wodę tak, aby ciasto uzyskało gęstość śmietany. Olej można dodać bezpośrednio do ciasta - nie trzeba wtedy dodawać go już na patelnię. Jeśli smażycie naleśniki na patelni z powłoką teflonową takie rozwiązanie jest najlepsze. Ciasto odstawiamy na 15-20 minut, potem ponownie mieszamy i smażymy naleśniki.
W międzyczasie kroimy drobno pory i wrzucamy na rozgrzany olej szybko mieszając. Zmniejszamy ogień do minimum, dodajemy sól, pieprz, sos sojowy i paprykę, dokładnie mieszamy i dusimy do miękkości.
Na usmażone naleśniki nakładamy duszone pory, kawałki pokruszonej fety lub sera koziego i zwijamy w rulon/ składamy w trójkąty lub kwadraty. Podajemy gorące, oprószone świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego!