środa, 13 lutego 2013

Szare kluski ze speckiem i duszoną czerwoną cebulką




Czasami przychodzi dzień, kiedy najzwyczajniej w świecie mam ochotę na kluchy... Tak było i tym razem - miałam w domu ziemniaki i chciałam zrobić z nich coś, co nie będzie plackami ani zapiekanką, a już na pewno nie puree. I wtedy mnie olśniło! Od zawsze miałam ochotę zrobić szare kluski, o których tyle razy czytałam w książkach Małgorzaty Musierowicz. Sięgnęłam więc do mojego księgozbioru i wyszperałam poniższy przepis - coś w sam raz dla kluskomaniaków, do których absolutnie się zaliczam :)


Składniki:
  • 750 g startych ziemniaków (jak na placki ziemniaczane)
  • ok. 175 g mąki pszennej (w zależności od rodzaju ziemniaków może być trochę mniej lub trochę więcej)
  • 1 płaska łyżeczka soli
Dodatki do wyboru:
  • 100 g pokrojonego w kostkę i podsmażonego specka lub wędzony boczku
  • 1,5 duszonej czerwonej cebuli
  • czerwona/ kiszona duszona kapusta
  • kwaśna śmietana z cukrem

Starte ziemniaki odstawiamy na około 10 minut i po tym czasie pozbywamy się płynu, który zebrał się w misce. Do ziemniaków wsypujemy sól i mąkę. Mąki należy nasypać tyle, żeby konsystencja ciasta była pół-gęsta. Ciasto nabieramy łyżką stołową i przekładamy na drugą łyżkę na zmianę do momentu, aż uformuje się zgrabna kluseczka.

Tak przygotowane kluski wkładamy do osolonego wrzątku delikatnie zsuwając je z łyżki i gotujemy przez około 3-4 minuty od chwili, kiedy wypłyną na powierzchnię.

Podajemy z podsmażonym speckiem i duszoną czerwoną cebulką oraz z kapustą - może być czerwona, może być kiszona. Mogą też być inne dodatki - Wasze ulubione. Smaczna jest również wersja z kwaśną śmietaną i cukrem.

Cierpliwym polecam zostawić kluski aż ostygną i podsmażać na patelni przed podaniem - są jeszcze lepsze niż te prosto z wody!




Smacznego!