Składniki:
- 750 g startych ziemniaków (jak na placki ziemniaczane)
- ok. 175 g mąki pszennej (w zależności od rodzaju ziemniaków może być trochę mniej lub trochę więcej)
- 1 płaska łyżeczka soli
Dodatki do wyboru:
Starte ziemniaki odstawiamy na około 10 minut i po tym czasie pozbywamy się płynu, który zebrał się w misce. Do ziemniaków wsypujemy sól i mąkę. Mąki należy nasypać tyle, żeby konsystencja ciasta była pół-gęsta. Ciasto nabieramy łyżką stołową i przekładamy na drugą łyżkę na zmianę do momentu, aż uformuje się zgrabna kluseczka.
Tak przygotowane kluski wkładamy do osolonego wrzątku delikatnie zsuwając je z łyżki i gotujemy przez około 3-4 minuty od chwili, kiedy wypłyną na powierzchnię.
Podajemy z podsmażonym speckiem i duszoną czerwoną cebulką oraz z kapustą - może być czerwona, może być kiszona. Mogą też być inne dodatki - Wasze ulubione. Smaczna jest również wersja z kwaśną śmietaną i cukrem.
Cierpliwym polecam zostawić kluski aż ostygną i podsmażać na patelni przed podaniem - są jeszcze lepsze niż te prosto z wody!
- 100 g pokrojonego w kostkę i podsmażonego specka lub wędzony boczku
- 1,5 duszonej czerwonej cebuli
- czerwona/ kiszona duszona kapusta
- kwaśna śmietana z cukrem
Starte ziemniaki odstawiamy na około 10 minut i po tym czasie pozbywamy się płynu, który zebrał się w misce. Do ziemniaków wsypujemy sól i mąkę. Mąki należy nasypać tyle, żeby konsystencja ciasta była pół-gęsta. Ciasto nabieramy łyżką stołową i przekładamy na drugą łyżkę na zmianę do momentu, aż uformuje się zgrabna kluseczka.
Tak przygotowane kluski wkładamy do osolonego wrzątku delikatnie zsuwając je z łyżki i gotujemy przez około 3-4 minuty od chwili, kiedy wypłyną na powierzchnię.
Podajemy z podsmażonym speckiem i duszoną czerwoną cebulką oraz z kapustą - może być czerwona, może być kiszona. Mogą też być inne dodatki - Wasze ulubione. Smaczna jest również wersja z kwaśną śmietaną i cukrem.
Cierpliwym polecam zostawić kluski aż ostygną i podsmażać na patelni przed podaniem - są jeszcze lepsze niż te prosto z wody!
Smacznego!