Składniki:
- ok. 2-3 litry bulionu (lub wody - wtedy trzeba zupę bardziej doprawić)
- 3 średnie marchewki
- 1/2 średniego selera
- 3 średnie pietruszki
- biała część średniego pora
- 2-3 łyżki łodygi selera naciowego (można pominąć)
- 200 - 250 g fasolki szparagowej (może być mrożona)
- 2-3 ziemniaki lub mały słoik musu z pieczonej dyni
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka masła
- grzanki z chleba lub groszek ptysiowy
Wszystkie warzywa myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka z bulionem lub wodą. Gotujemy do miękkości i dodajemy masło. Jeśli zamiast ziemniaków dodajecie mus z dyni zróbcie to, jak już wszystkie warzywa będą miękkie. Całość doprawiamy solą, pieprzem, ew. ulubionymi ziołami.
Miksujemy wszystko na krem, podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym., lekko oprószone świeżo zmielonym pieprzem.