czwartek, 11 kwietnia 2013

Krem z warzyw




Uwielbiam zupy, które powstają z niczego. Ta wersja, to zaledwie kilka składników, a efekt? Oceńcie sami. Prosto, szybko, efektownie - czyli to, co lubię najbardziej.

 

Składniki:
  • ok. 2-3 litry bulionu (lub wody - wtedy trzeba zupę bardziej doprawić)
  • 3 średnie marchewki
  • 1/2 średniego selera
  • 3 średnie pietruszki
  • biała część średniego pora
  • 2-3 łyżki łodygi selera naciowego (można pominąć)
  • 200 - 250 g fasolki szparagowej (może być mrożona)
  • 2-3 ziemniaki lub mały słoik musu z pieczonej dyni
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka masła
  • grzanki z chleba lub groszek ptysiowy



Wszystkie warzywa myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka z bulionem lub wodą. Gotujemy do miękkości i dodajemy masło. Jeśli zamiast ziemniaków dodajecie mus z dyni zróbcie to, jak już wszystkie warzywa będą miękkie. Całość doprawiamy solą, pieprzem, ew. ulubionymi ziołami.

Miksujemy wszystko na krem, podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym., lekko oprószone świeżo zmielonym pieprzem.

 


 Smacznego!