niedziela, 7 kwietnia 2013

Sernik z jagodami (borówką amerykańską)




Po wielkanocnych szaleństwach w kącie lodówki zostało jedno wiadereczko mielonego białego sera. Zaczęłam więc szukać przepisu na szybki i prosty sernik, który nie wymaga dużych nakładów pracy, a przy tym jest smaczny i... owocowy. Z zamrażarki wyciągnęłam borówki amerykańskie, ale mogą być zwykłe jagody, truskawki, maliny - co macie pod ręką i co Wam najbardziej smakuje.
To, co powstało w piekarniku przerosło moje oczekiwania. Sernik jest niezwykle orzeźwiający i kusi jagodowymi refleksami naturalnie wplecionymi w kremową masę.
Zmodyfikowany przepis znajdziecie
tutaj.


Składniki na spód:
  • 300 g herbatników digestive
  • 100 g roztopionego masła
Składniki na masę serową:
  • 1 kg zmielonego trzykrotnie białego sera (może być gotowy ser do serników z wiadereczka)
  • 4 jajka
  • 6 łyżek soku z cytryny
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 600 g jagód lub innych miękkich owoców (mogą być zamrożone, nie rozmrażamy ich wcześniej)
Ciastka pokruszyć używając do tego celu blendera lub wałka (wkładamy wtedy ciastka do  mocnego woreczka i uderzamy w całosć wałkiem, aż z ciastek zrobi się miazga). Wsypać do miski, dodać roztopione masło i dokładnie wymieszać, żeby powstała konsystencja wilgotnego piasku.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wsypać ciastka i równomiernie rozłożyć.

Wszystkie składniki masy (poza owocami) wkładamy do miski i miksujemy na gładką masę (jajka dodajemy w całości, nie ubijamy osobno piany z białek). Gotową masę wylewamy na przygotowany spód z ciasteczek. Na wierzchu rozsypujemy owoce.

Pieczemy z termoobiegiem przez około godzinę w 175 stopniach C. Po upieczeniu sernik należy ostudzić i włożyć na co najmniej 4 godziny do lodówki (a najlepiej na noc). Przed podaniem można posypać cukrem pudrem, chociaż nie jest to konieczne.




 Smacznego!