poniedziałek, 27 maja 2013

Naleśniki z serkiem i truskawkami




Dawno, dawno temu, kiedy jeszcze nie było internetu :), w pewnym wakacyjnym ośrodku postanowiłam zrobić dla siebie i koleżanek naleśniki. Ponieważ miałam tylko 1 jajko, a potrzebowałam 2, poszłam do najbliższego sklepu oddalonego o jakieś 3-4 km, kupiłam 1(!) jajko, wróciłam i usmażyłam naleśniki... Dziś oczywiście puknęłabym się w głowę i wykombinowała coś innego, ale wtedy...
Ilekroć robię naleśniki przypomina mi się ta historia - ale to były piękne czasy!


Składniki na ciasto naleśnikowe (duża, rodzinna porcja):
  • 300 g mąki
  • 2 jajka
  • 500 ml mleka
  • ok. 200 - 250 ml wody gazowanej
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru zwykłego
  • 3-4 łyżki oleju ryżowego lub oliwy z oliwek
Dodatki:
  • 1 kg truskawek
  • 2-3 serki waniliowe homogenizowane
  • cukier puder do posypania
Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego, oprócz wody, dokładnie zmiksować. Dodawać stopniowo wodę tak, aby ciasto uzyskało gęstość śmietany. Olej można dodać bezpośrednio do ciasta - nie trzeba wtedy dodawać go już na patelnię. Jeśli smażycie naleśniki na patelni z powłoką teflonową takie rozwiązanie jest najlepsze. Ciasto odstawiamy na 15-20 minut, potem ponownie mieszamy i smażymy naleśniki.

Na każdy usmażony naleśnik nakładamy 1 dużą łyżkę serka, rozsmarowujemy dokładnie, na połowie układamy plasterki truskawek, a następnie składamy w trójkąt. Podajemy gorące, oprószone cukrem pudrem.



Smacznego!