Ilekroć robię naleśniki przypomina mi się ta historia - ale to były piękne czasy!
Składniki na ciasto naleśnikowe (duża, rodzinna porcja):
- 300 g mąki
- 2 jajka
- 500 ml mleka
- ok. 200 - 250 ml wody gazowanej
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 2 łyżki cukru zwykłego
- 3-4 łyżki oleju ryżowego lub oliwy z oliwek
Dodatki:
Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego,
oprócz wody, dokładnie zmiksować. Dodawać stopniowo wodę tak, aby ciasto
uzyskało gęstość śmietany. Olej można dodać bezpośrednio do ciasta -
nie trzeba wtedy dodawać go już na patelnię. Jeśli smażycie naleśniki na
patelni z powłoką teflonową takie rozwiązanie jest najlepsze. Ciasto
odstawiamy na 15-20 minut, potem ponownie mieszamy i smażymy naleśniki.
Na każdy usmażony naleśnik nakładamy 1 dużą łyżkę serka, rozsmarowujemy dokładnie, na połowie układamy plasterki truskawek, a następnie składamy w trójkąt. Podajemy gorące, oprószone cukrem pudrem.
- 1 kg truskawek
- 2-3 serki waniliowe homogenizowane
- cukier puder do posypania
Na każdy usmażony naleśnik nakładamy 1 dużą łyżkę serka, rozsmarowujemy dokładnie, na połowie układamy plasterki truskawek, a następnie składamy w trójkąt. Podajemy gorące, oprószone cukrem pudrem.
Smacznego!