Składniki:
- ok. 500 g fileta z łososia ze skórą
- 1 łyżka płynnego miodu
- 2 łyżki musztardy (użyłam sarepskiej)
- 4 łyżki oliwy
- sok z połowy cytryny
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki
- 1/4 łyżeczki słodkiej papryki
- sól morska
- świeżo zmielony pieprz
Filet myjemy i dzielimy na 3 - 4 mniejsze części, które układamy na folii skórą do dołu. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Miód, musztardę, oliwę, sok z cytryny oraz paprykę mieszamy dokładnie, żeby powstała emulsja.
Polewamy rybę przygotowanym sosem z każdej strony i \zwijamy szczelnie folię łącząc dokładnie wszystkie jej brzegi. Dzięki temu ryba wchłonie wszystkie smaki i aromat przypraw, a poza tym zachowa wilgotność i nie wysuszy się podczas pieczenia.
Blachę z filetem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C i pieczemy ok. 20 - 25 minut (najlepiej z termoobiegiem). 5-10 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy folię z ryby, żeby ładnie się zarumieniła.
Podajemy z ulubionymi dodatkami, np. z pieczonymi ziemniakami.
Smacznego!