Składniki:
- ok. 1 kg ziemniaków
- kilka łyżek oliwy z oliwek
- domowa przyprawa do ziemniaków
- sól
- papryka słodka
- papryka ostra
- mielona kolendra
- suszona cebula
- majeranek
- świeżo zmielony pieprz
Ziemniaki dokładnie szorujemy i obieramy ze skórki. Kroimy na równe cząstki (mniejsze ziemniaki np. na 4 części) i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Całość spryskujemy oliwą z oliwek i posypujemy domową przyprawą do ziemniaków lub przyprawami.
Przykrywamy folią aluminiową (błyszczącą stroną do środka, żeby oddawała ciepło) i wstawiamy do piekarnika z termoobiegiem nagrzanego do 175 stopni C. Pieczemy pod folią około 40 minut, po tym czasie folię zdejmujemy i zostawiamy na kolejne 15-20 minut, żeby ziemniaki się zarumieniły.