czwartek, 30 stycznia 2014

Pieczone ziemniaki




Dziś jest jeden z tych dni, kiedy trzeba się czymś pocieszyć - a czym pocieszyć się lepiej niż pieczonymi ziemniakami? Dlatego bez zbędnych komentarzy - pocieszajmy się razem.


Składniki:
  • ok. 1 kg ziemniaków
  • kilka łyżek oliwy z oliwek
  • domowa przyprawa do ziemniaków
 lub przyprawy:
  • sól
  • papryka słodka
  • papryka ostra
  • mielona kolendra
  • suszona cebula
  • majeranek
  • świeżo zmielony pieprz

Ziemniaki dokładnie szorujemy i obieramy ze skórki. Kroimy na równe cząstki (mniejsze ziemniaki np. na 4 części) i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Całość spryskujemy oliwą z oliwek i posypujemy domową przyprawą do ziemniaków lub przyprawami.

Przykrywamy folią aluminiową (błyszczącą stroną do środka, żeby oddawała ciepło) i wstawiamy do piekarnika z termoobiegiem nagrzanego do 175 stopni C. Pieczemy pod folią około 40 minut, po tym czasie folię zdejmujemy i zostawiamy na kolejne 15-20 minut, żeby ziemniaki się zarumieniły.




Smacznego!