poniedziałek, 10 września 2012

Pieczony kurczak




Pieczony kurczak jest jak balsam dla duszy - nie znam osoby, która go nie lubi. Jest pyszny zarówno na ciepło, jak i na zimno, zawiera mało tłuszczu (pod warunkiem, że przyrządzi się go tak, jak poniżej). Dobry dla dzieci, dobry dla dorosłych - można go jeść samego, albo podawać z ulubionymi warzywami. Można go wykorzystać do kanapki, albo do sałatki - możliwości są nieograniczone. Potrzebujecie jeszcze zachęty? :)


Składniki:
  • 1 kurczak (najlepiej między 1,5 a 2 kg)
  • 4 średnie cebule
  • domowa przyprawa do kurczaka (przepis na nią znajdziecie tutaj

Na dnie żaroodpornego naczynia ułożyć kawałki obranej, pokrojonej w ósemki cebuli. Cebula doskonale odizoluje kurczaka od tłuszczu, który będzie się z niego wytapiał, a dodatkowo wzbogaci smak mięsa.
 
Kurczaka dokładnie opłukać, usunąć zbędny tłuszcz i osuszyć. Natrzeć ze wszystkich stron domową przyprawą do kurczaka, ułożyć na cebuli piersiami do dołu. Zapobiegnie to wyschnięciu mięsa, które właśnie w tej części jest najbardziej narażone na wysychanie.

Mięso piec przykryte pokrywką w temperaturze 175 stopni C przez około 10 minut na każde 100 gram mięsa. Przy kurczaku ważącym 1,5 kg pieczemy więc mięso przez 1,5 h.
Podawać z ulubionymi dodatkami.




Smacznego!