Składniki:
- rosół lub dowolna baza do zupy (u mnie często po prostu woda z Vegetą :))
- mały słoiczek koncentratu pomidorowego (jeden słoiczek na ok. 3 l zupy)
- 3 ząbki czosnku
- łyżeczka masła
- śmietana 30% (kilka łyżek)
- sól i pieprz do smaku
Zagotowujemy rosół lub bazę do zupy. W międzyczasie na patelni podsmażamy delikatnie na maśle przeciśnięty przez praskę czosnek. Tylko chwilę, żeby nie zdążył się mocno zrumienić, bo wtedy stanie się gorzki. Dorzucamy do wywaru. Na patelnię wrzucamy koncentrat pomidorowy, podsmażamy przez chwilę, żeby lekko się skarmelizował, dodajemy do wywaru.
Zupę mieszamy, zagotowujemy. Dodajemy śmietanę, ponownie zagotowujemy, aż powstanie delikatna pianka na wierzchu.
Podajemy z makaronem, ryżem lub z tym, czym lubicie najbardziej.
Smacznego!