czwartek, 13 września 2012

Zupa pomidorowa




Taka pomidorowa występuje u nas w domu najczęściej. To sposób mojej babci - wersja, którą uwielbiamy za jej szybkość, prostotę i smak. Oczywiście można zamiast koncentratu dodać passatę, ale jeśli jej nie ma, albo droga do piwnicy wydaje się zdecydowanie zbyt skomplikowana - wybaczamy sobie i zjadamy ze smakiem!


Składniki:
  • rosół lub dowolna baza do zupy (u mnie często po prostu woda z Vegetą :))
  • mały słoiczek koncentratu pomidorowego (jeden słoiczek na ok. 3 l zupy)
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżeczka masła
  • śmietana 30% (kilka łyżek)
  • sól i pieprz do smaku

Zagotowujemy rosół lub bazę do zupy. W międzyczasie na patelni podsmażamy delikatnie na maśle przeciśnięty przez praskę czosnek. Tylko chwilę, żeby nie zdążył się mocno zrumienić, bo wtedy stanie się gorzki. Dorzucamy do wywaru. Na patelnię wrzucamy koncentrat pomidorowy, podsmażamy przez chwilę, żeby lekko się skarmelizował, dodajemy do wywaru.


Zupę mieszamy, zagotowujemy. Dodajemy śmietanę, ponownie zagotowujemy, aż powstanie delikatna pianka na wierzchu.

Podajemy z makaronem, ryżem lub z tym, czym lubicie najbardziej.





Smacznego!