sobota, 15 września 2012

Rogaliczki z kruchego ciasta twarogowego



Robienie rogaliczków jest dosyć czasochłonne, ale wierzcie mi, że czasem warto się poświęcić. Ciasto nie zawiera ani grama cukru, chociaż do mało kalorycznych nie należy. Rogaliczki można robić z dowolną konfiturą, marmoladą czy powidłami. Ponieważ w tym roku nie mam konfitury z płatków dzikiej róży (nie chciało się zbierać płatków i ucierać...) zrobiłam je z konfiturą z czerwonych porzeczek. I też były pyszne!

Składniki:
  • 0,5 kg twarogu (może być chudy, bo ciasto zawiera dużo masła lub margaryny)
  • 0,5 kg masła lub margaryny do pieczenia (ja dałam pół na pół)
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • dowolna konfitura/ marmolada/ dżem lub powidła

Masło i/ lub margarynę ułożyć na stolnicy, dodać mąkę i dokładnie posiekać nożem aż do połączenia składników. Dodać pokruszony twaróg i dokładnie wyrobić ciasto rękoma. Gotowe ciasto zawinąć w folię i włożyć na minimum godzinę do lodówki.

Po tym czasie wyjąć ciasto, podzielić na 3 części. Każdą część rozwałkować, podzielić na trójkąty. U podstawy trójkąta nałożyć odrobinę konfitury i zawijać w stronę czubka trójkąta, żeby powstał rogalik. 




Gotowe rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (lub wielorazową folią do pieczenia).
Można je posmarować wodą i posypać cukrem, ale my je lubimy bez cukru, bo konfitura jest wystarczająco slodka.




Piec w temperaturze 175 stopni C z termoobiegiem przez około 20 minut (do całkowitego zrumienienia się).
Jeśli rogaliczki będą dla Was za mało słodkie możecie je posypać po wystygnięciu cukrem pudrem.




Smacznego!