poniedziałek, 17 czerwca 2013

Bułeczki drożdżowe z truskawkami i kruszonką



Kolejna odsłona truskawek - grzechem byłoby nie zrobić drożdżówek z tymi pysznymi owocami... A na specjalne życzenie pewnej Dorotki robię je z kruszonką :) Gotowi? To nie ma co pisać - trzeba je zrobić i zjeść! Oryginał przepisu znajdziecie tutaj.


Składniki na ciasto:
  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki letniego mleka
  • 3 czubate łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 60 g miękkiego lub roztopionego masła
  • 14 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
  • 4,5 łyżeczki bułki tartej
  • 400 g truskawek
  • 1 białko + 1 łyżka mleka do posmarowania bułeczek
Składniki na kruszonkę:
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 5 łyżek cukru
  • 60 g roztopionego masła


Wymieszać mleko z cukrem, jajkiem i żółtkiem. Dodać przesianą mąkę i suche drożdże - jeśli używacie świeżych drożdży, trzeba zrobić wcześniej zaczyn. Dodać masło i sól i wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.

Metoda dla osób posiadających maszynę do pieczenia chleba:
Wszystkie składniki ciasta wkładamy do pojemnika w kolejności - najpierw płynne, potem sypkie. Ustawiamy program "dough" ("ciasto"). Czekamy, aż ciasto będzie gotowe i postępujemy wg przepisu.

Po tym czasie ponownie krótko zagnieść ciasto i podzielić na 9 równych części. Każdą część uformować na kształt bułeczki i ułożyć na blaszce piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia w równych odstępach. Przykryć ściereczką i zostawić do podwojenia objętości.

Gdy bułeczki dobrze wyrosną dnem szklanki robimy na środku każdej z nich wgłębienie - naciskamy mocno, do samego końca. Ciasto w tym miejscu powinno być cieniutkie. Do środka każdego wgłębienia wsypujemy pół łyżeczki bułki tartej, potem układamy owoce i smarujemy całość roztrzepanym jajkiem i mlekiem.

Wszystkie składniki kruszonki zagniatamy w palcach i posypujemy nią obficie bułeczki przed pieczeniem.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni C i pieczemy z termoobiegiem przez około 20 minut.



Smacznego!