Składniki na ciasto:
- 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki letniego mleka
- 3 czubate łyżki cukru
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1/4 łyżeczki soli
- 60 g miękkiego lub roztopionego masła
- 14 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
- 4,5 łyżeczki bułki tartej
- 400 g truskawek
- 1 białko + 1 łyżka mleka do posmarowania bułeczek
Składniki na kruszonkę:
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 5 łyżek cukru
- 60 g roztopionego masła
Wymieszać mleko z cukrem, jajkiem i żółtkiem. Dodać przesianą mąkę i suche drożdże - jeśli używacie świeżych drożdży, trzeba zrobić wcześniej zaczyn. Dodać masło i sól i wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
Metoda dla osób posiadających maszynę do pieczenia chleba:
Wszystkie składniki ciasta wkładamy do pojemnika w kolejności - najpierw płynne, potem sypkie. Ustawiamy program "dough" ("ciasto"). Czekamy, aż ciasto będzie gotowe i postępujemy wg przepisu.
Po tym czasie ponownie krótko zagnieść ciasto i podzielić na 9 równych części. Każdą część uformować na kształt bułeczki i ułożyć na blaszce piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia w równych odstępach. Przykryć ściereczką i zostawić do podwojenia objętości.
Gdy bułeczki dobrze wyrosną dnem szklanki robimy na środku każdej z nich wgłębienie - naciskamy mocno, do samego końca. Ciasto w tym miejscu powinno być cieniutkie. Do środka każdego wgłębienia wsypujemy pół łyżeczki bułki tartej, potem układamy owoce i smarujemy całość roztrzepanym jajkiem i mlekiem.
Wszystkie składniki kruszonki zagniatamy w palcach i posypujemy nią obficie bułeczki przed pieczeniem.
Smacznego!