czwartek, 20 czerwca 2013

Sałatka z truskawkami i serem bałkańskim




Nie mogłam oprzeć się pokusie, żeby nie stworzyć czegoś niestandardowego z truskawek. Uznałam, że muszą smakować wyśmienicie skontrastowane ze słonym serem i świeżą bazylią. I nie pomyliłam się. Dodajmy do tego przyciągającą oko kompozycję kolorystyczną i mamy pyszną, lekką i prostą przystawkę na letnie przyjęcie.


Składniki na 1 porcję:
  • 4 - 5 świeżych truskawek
  • kilka kostek sera bałkańskiego lub feta
  • 1 plaster szynki parmeńskiej
  • kilka listków bazylii
  • krem z octu balsamicznego (do dekoracji)

Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy na ćwiartki. Ser kroimy w niewielkie kostki i układamy na talerzu razem z truskawkami. Obok układamy zawinięty plaster szynki parmeńskiej, dekorujemy listkami bazylii. Talerz polewamy dookoła kremem z octu balsamicznego, dodając kilka kropli wprost na sałatkę.
Podajemy natychmiast po przyrządzeniu.




 Smacznego!