niedziela, 16 czerwca 2013

Konfitura truskawkowa z likierem limonce i wanilią




Sezon na truskawki powoli się kończy, dlatego najwyższy czas przygotować z nich dżemy, konfitury i czego sobie jeszcze zażyczycie. Dzisiaj, zainspirowana przepisem ze strony www.kwestiasmaku.com, postanowiłam zrobić konfiturę z truskawek z dodatkiem wanilii i likieru limonce. I już nie mogę się doczekać pierwszych chłodnych dni, kiedy cichaczem będę wyjadać ten specjał wprost ze słoika :)


Składniki:
  • 1 kg truskawek
  • 400 - 500 g cukru (w oryginalnym przepisie jest 700 - 1000 g, ale dla mnie to zdecydowanie za dużo)
  • 50 ml likieru limonce/ limoncello
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej 
 
Truskawki płuczemy pod zimną wodą, osuszamy na durszlaku i usuwamy szypułki. Owoce wrzucamy do garnka, zagotowujemy na małym ogniu i gotujemy około 15 minut. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki: cukier, likier, sok z cytryny i pastę waniliową. Dokładnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu około 10 minut.

Jeśli chcecie możecie zebrać pianę, która tworzy się wierzchu podczas gotowania truskawek - konfitura będzie wtedy bardziej klarowna. ja jednak zostawiam ją, bo szkoda mi każdej kropli tego cudownego smaku.

Po 10 minutach wyłączamy gaz i zostawiamy do następnego dnia, kiedy ponownie gotujemy całość przez około 10 minut. Jeśli lubicie mnie zwartą konsystencję konfitur drugiego dnia po zagotowaniu przekładamy je do wyparzonych i osuszonych słoików (pamiętajcie, żeby nie wycierać słoików wewnątrz ściereczką, bo drobne włókna, które zostaną w środku przyczyniają się do psucia przetworów!). Słoiki zakręcamy i stawiamy do góry dnem, żeby się zawekowały (najlepiej zostawić je w tej pozycji na całą noc lub nawet na dobę). Jeśli natomiast wolicie gęstsze konfitury powtarzajcie czynność ich gotowania przez 3-4 dni i dopiero wekujcie.




Smacznego!