Pozycja obowiązkowa na Wielkanoc w moim domu. Kiedyś tą właśnie sałatką zaczynaliśmy sezon na nowalijki. Teraz zaczynamy nią śniadanie wielkanocne. Moja zmiana w stosunku do tego, jak przyrządzała ją moja mama jest taka, że ja dodaję do niej jogurt typu greckiego, zamiast części majonezu. Kolorowo, pastelowo, chrupiąco!
Składniki na sałatkę:
- 2 długie świeże ogórki wężowe
- pęczek rzodkiewki
- 1 puszka kukurydzy
- 1 pęczek szczypiorku
- 3 jajka na twardo
- 1 łyżka majonezu
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- sól i pieprz do smaku
Ogórki obieramy ze skórki, kroimy w drobną kostkę, podobnie jak rzodkiewki. Dodajemy wypłukaną kukurydzę, pokrojone jajko na twardo, sól i pieprz do smaku. Mieszamy wszystkie składniki dodając jogurt i majonez. Na koniec posypujemy całość posiekanym szczypiorkiem.
Sałatkę najlepiej przygotować maksymalnie godzinę przed jedzeniem, ponieważ puszcza wodę. Podawać schłodzoną.
Sałatkę najlepiej przygotować maksymalnie godzinę przed jedzeniem, ponieważ puszcza wodę. Podawać schłodzoną.
Smacznego!