niedziela, 24 lutego 2013

Gulasz wołowy




Gulasz to wdzięczne danie, które właściwie robi się samo. Wystarczy przygotować kilka składników i poświęcić 10 minut, żeby później delektować się delikatnymi, kruchymi kawałkami mięsa w pysznym sosie. Bardzo dawno nie jedliśmy wołowiny, dlatego była to dla nas miła odmiana po królującym w naszej kuchni drobiu.
A gulasz polecam z kaszą - gryczaną, jęczmienną, kuskus - wybierzcie po prostu Waszą ulubioną. I koniecznie do tego ogórek KIESZONY, jak mówi nasza 3-letnia córka :)


Składniki:
  • 1 kg mięsa wołowego na gulasz (łopatka wołowa, pręga, antrykot itp.)
  • kilka łyżek mąki do obtoczenia mięsa (użyłam kukurydzianej - może być ziemniaczana albo zwykła)
  • 2 średnie marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 3 małe ząbki czosnku
  • 4 małe cebule
  • 2 szklanki wody
  • 2-3 łyżeczki sosu sojowego
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • sól, pieprz do smaku
  • papryka słodka i ostra (po pół łyżeczki)
  • kilka łyżek oleju do smażenia (użyłam ryżowego)

Mięso umyć i pokroić w kostkę o boku około 1,5 - 2 cm. W głębokim, szerokim rondlu albo brytfannie rozgrzać olej. Mąkę wsypać do miski i wrzucić do niej kawałki mięsa. Wymieszać je z mąką tak, aby mąka pokryła dokładnie każdy kawałek. Kawałki mięsa wrzucać na rozgrzany olej i szybko i mocno obsmażyć. Kiedy mięso będzie obsmażone zmniejszyć ogień do minimum, posolić całość, dodać pieprz, paprykę ostrą i słodką, sos sojowy i 1 szklankę wody. Wymieszać i przykryć rondel pokrywką.

W międzyczasie obrać i pokroić marchewki w półksiężyce - dodać do mięsa. Pokroić seler, obrać czosnek i wrzucić do garnka. Cebulę pobrać, przekroić na 4 części i pokroić w paseczki - dodać do mięsa. Dodać drugą szklankę wody, ziele angielskie i liście laurowe.

Dusić pod przykryciem około 1 - 1,5 h.




Smacznego!