sobota, 16 lutego 2013

Naleśniki z duszonymi porami i fetą




Rzadko robię naleśniki z wytrawnym farszem, ale tym razem inspiracja nadeszła z głębi lodówki, a właściwie z szuflady z warzywami. Dwie tacki porów kupione z myślą o bliżej nieokreślonej formie spożycia namówiły mnie na wykorzystanie ich w postaci farszu do naleśników. Do tego feta (może być też kozi ser) i ciepła wykwintna kolacja gotowa. Bardzo polecam!


Składniki na ciasto naleśnikowe:
  • 150 g mąki
  • 1 jajko
  • 250 ml mleka
  • ok. 125 ml wody gazowanej
  • szczypta soli
  • 2-3 łyżki oleju ryżowego lub oliwy z oliwek
Składniki na farsz:
  • 1 tacka porów
  • sól i pieprz do smaku
  • 0,5-1 łyżeczka sosu sojowego
  • ok. 0,5 łyżeczki mielonej papryki (daję pół na pół słodką i ostrą)
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju ryżowego do smażenia
  • 1 opakowanie sera feta (lub sera koziego)

Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego, oprócz wody, dokładnie wymieszać. Dodawać stopniowo wodę tak, aby ciasto uzyskało gęstość śmietany. Olej można dodać bezpośrednio do ciasta - nie trzeba wtedy dodawać go już na patelnię. Jeśli smażycie naleśniki na patelni z powłoką teflonową takie rozwiązanie jest najlepsze. Ciasto odstawiamy na 15-20 minut, potem ponownie mieszamy i smażymy naleśniki.

W międzyczasie kroimy drobno pory i wrzucamy na rozgrzany olej szybko mieszając. Zmniejszamy ogień do minimum, dodajemy sól, pieprz, sos sojowy i paprykę, dokładnie mieszamy i dusimy do miękkości.

Na usmażone naleśniki nakładamy duszone pory, kawałki pokruszonej fety lub sera koziego i zwijamy w rulon/ składamy w trójkąty lub kwadraty. Podajemy gorące, oprószone świeżo zmielonym pieprzem.





Smacznego!