sobota, 1 września 2012

Surówka z marchwi i jabłek



Od kiedy pamiętam uwielbiałam tę surówkę. Jeśli zostawała po obiedzie (rzadko!), to traktowałam ją jako deser. Prosta, pyszna, zdrowa - idealna!

Składniki:
  • 6 średnich marchewek
  • 2 średnie jabłka
  • sok z cytryny
  • ew. odrobina cukru
Marchew i jabłka obieramy, ścieramy na drobnych oczkach - ja po prostu wrzucam do malaksera, bo wtedy zrobienie surówki trwa 2 minuty :)
Doprawiamy świeżym sokiem z cytryny - wyciskając cytrynę trzymamy pod nią rękę, żeby złapać pestki, które na pewno z niej wylecą. Sok, który pozostał na rękach wetrzyjmy w dłonie - to doskonała ekspresowa maseczka do rąk :)
Jeśli jabłka i marchew są mało słodkie dodajemy odrobinę cukru. Dokładnie mieszamy, podajemy od razu.

Smacznego!