niedziela, 2 września 2012

Ciasto bananowe



Przez wiele lat oglądając amerykańskie filmy zastanawiałam się, jak właściwie smakuje ciasto bananowe, tak popularne w Stanach. Aż w końcu kilka lat temu znalazłam na nie przepis idealny. Ciasto jest bardzo szybkie, proste i pyszne, a w dodatku nie wymaga użycia miksera - miska i widelec w zupełności wystarczą. Doskonałe na leniwy niedzielny poranek lub nagłą wizytę przyjaciół. Przepis, delikatnie zmodyfikowany, pochodzi z blogu mojewypieki.com.

Składniki:
  • 3 lub 4 dobrze dojrzałe banany
  • 1/3 szklanki rozpuszczonego masła
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub 15 g cukru waniliowego)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki migdałów

Banany rozgniatamy widelcem, niezbyt dokładnie. W tym cieście ważna jest konsystencja owoców - miksowanie ich odbierze mu cały urok. Do bananów dodajemy roztopione masło, cukier i jajko, delikatnie mieszamy. Do masy dodajemy ekstrakt z wanilii (lub cukier waniliowy), sodę, sól i mąkę i łączymy składniki. Do gotowego ciasta wrzucamy migdały, mieszamy i wkładamy do silikonowej formy do pieczenia (wystarczy mała keksówka, ok. 10x20 cm). Można użyć zwykłej formy, wtedy koniecznie należy użyć papieru do pieczenia lub wysmarować ją tłuszczem i wysypać bułką tartą.

Ciasto pieczemy 55 - 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni C, do tzw. suchego patyczka.
Jeśli ciasto pęknie na środku to tym lepiej - pękniecie doda mu charakteru.Ciasto studzimy na kratce, po całkowitym wystygnięciu przechowujemy je w lodówce - jeśli w ogóle będzie co przechowywać :)
Najlepsze do jedzenia na ciepło - od razu po upieczeniu lub lekko podgrzane, jeśli już trafiło do lodówki.

Ciasto bananowe w tej wersji jest idealną bazą do eksperymentów. Mąkę pszenną można zastąpić mąką pełnoziarnistą lub razową, a zamiast migdałów dodać żurawinę lub orzechy włoskie - albo wszystkiego po trochu :)



Smacznego!