czwartek, 25 października 2012

Lasagne z suszonymi pomidorami i mozzarellą




Dzisiaj przepis zaczerpnięty z reklamy jednego z marketów :), gdzie co tydzień do walki staje dwóch znanych kucharzy. Lasagne jest bardzo smaczna, ale trudno, żeby było inaczej, kiedy w składzie są suszone pomidory i mozzarella. Doskonała na obiad, kolację, lunch... A najlepsza z kieliszkiem czerwonego wina. Polecam!
Przepis ze strony www.lidl.pl, lekko zmodyfikowany.



Składniki:
  • 3 kulki mozzarelli pokrojonej na plasterki
  • 9 płatów makaronu lasagne
  • słoiczek suszonych pomidorów pokrojonych w plastry
  • 1 cebula pokrojona w drobną kostkę
  • 500 g mięsa mielonego
  • 2 puszki pomidorów pelatti (lud dowolnych całych)
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1 listek laurowy
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej (jeśli nie macie, może być zwykła)
  • 1,5 szklanki mleka
  • 0,5 łyżeczki świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku 


Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy cebulę do momentu, aż stanie się szklista. Dodajemy do niej mięso i smażymy cały czas mieszając. Do gotowego mięsa dodajemy pomidory z puszki i rozgniatamy je delikatnie widelcem. Dodajemy liść laurowy, zioła prowansalskie, pieprz i sól. Zostawiamy na średnim ogniu przez około 10 minut.

W tym czasie robimy sos beszamelowy. Masło podsmażamy z mąką, aż zrobią się jasnozłote. Dodajemy mleko, gałkę muszkatołową, sól i pieprz i energicznie mieszamy, żeby sos miał aksamitną konsystencję. Gotujemy około 10-15 minut.

Pomidory suszone kroimy na paseczki, a mozzarellę na plasterki i każdy z tych składników dzielimy na 2 części. Mięso z pomidoramy, sos beszamelowy i płaty lasagne dzielimy na 3 części. W żaroodpornym naczyniu układamy kolejno:
- sos boloński
- 3 płaty lasagne
- sos beszamelowy
- suszone pomidory
- ser mozzarella
- sos boloński
- 3 płaty lasagne
- sos beszamelowy
- suszone pomidory
- sos boloński
- 3 płaty lasagne
- sos beszamelowy
- ser mozzarella

Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C na około 25 minut. Podajemy ze świeżymi listkami bazylii i kieliszkiem wina.




 Smacznego!