Przepis ze strony www.lidl.pl, lekko zmodyfikowany.
Składniki:
- 3 kulki mozzarelli pokrojonej na plasterki
- 9 płatów makaronu lasagne
- słoiczek suszonych pomidorów pokrojonych w plastry
- 1 cebula pokrojona w drobną kostkę
- 500 g mięsa mielonego
- 2 puszki pomidorów pelatti (lud dowolnych całych)
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 1 listek laurowy
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki kukurydzianej (jeśli nie macie, może być zwykła)
- 1,5 szklanki mleka
- 0,5 łyżeczki świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
- sól i pieprz do smaku
Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy cebulę do momentu, aż stanie się szklista. Dodajemy do niej mięso i smażymy cały czas mieszając. Do gotowego mięsa dodajemy pomidory z puszki i rozgniatamy je delikatnie widelcem. Dodajemy liść laurowy, zioła prowansalskie, pieprz i sól. Zostawiamy na średnim ogniu przez około 10 minut.
W tym czasie robimy sos beszamelowy. Masło podsmażamy z mąką, aż zrobią się jasnozłote. Dodajemy mleko, gałkę muszkatołową, sól i pieprz i energicznie mieszamy, żeby sos miał aksamitną konsystencję. Gotujemy około 10-15 minut.
Pomidory suszone kroimy na paseczki, a mozzarellę na plasterki i każdy z tych składników dzielimy na 2 części. Mięso z pomidoramy, sos beszamelowy i płaty lasagne dzielimy na 3 części. W żaroodpornym naczyniu układamy kolejno:
- sos boloński
- 3 płaty lasagne
- sos beszamelowy
- suszone pomidory
- ser mozzarella
- sos boloński
- 3 płaty lasagne
- sos beszamelowy
- suszone pomidory
- sos boloński
- 3 płaty lasagne
- sos beszamelowy
- ser mozzarella
Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C na około 25 minut. Podajemy ze świeżymi listkami bazylii i kieliszkiem wina.
Smacznego!