Można do niego dodawać właściwie dowolne ziarna czy bakalie.
Kiedy piekłam go po raz pierwszy nie zdążył dobrze ostygnąć, a połowy już nie było... Naprawdę polecam!
Cytuję przepis znaleziony na stronie www.mojewypieki.com.
Składniki:
- 1 kg mąki krupczatki
- 6 łyżek siemienia lnianeg
- 6 łyżek łuskanego słonecznika
- 1 szklanka otrąb żytnich (mogą być również pszenne)
- 3 łyżki sezamu
- 2 łyżki pestek dyni
- 1,5 łyżki soli
- 5 łyżek cukru
- 50 g świeżych drożdży lub 14 g suchych
- 1 litr wody
Po tym czasie ponownie mieszamy ciasto i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ponieważ ciasta jest dosyć dużo ja wkładam je do dużej i małej keksówki - tym sposobem mam dwa bochenki chleba - jeden większy, drugi mniejszy. Zostawiamy na kolejne 20 minut do wyrośnięcia.
W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 230 stopni C i pieczemy z termoobiegiem przez 50 - 60 minut (ja piekę 50 minut i to w zupełności wystarcza).
Przepis można dowolnie modyfikować dodając do niego np. suszoną żurawinę, śliwki, orzechy itp.
Smacznego!