wtorek, 30 października 2012

Najprostszy chleb wieloziarnisty




Bardzo prosty, szybki do wykonania, miękki w środku, chrupiący na zewnątrz - chleb marzeń :)
Można do niego dodawać właściwie dowolne ziarna czy bakalie.
Kiedy piekłam go po raz pierwszy nie zdążył dobrze ostygnąć, a połowy już nie było... Naprawdę polecam!
Cytuję przepis znaleziony na stronie www.mojewypieki.com.
 

Składniki:
  • 1 kg mąki krupczatki
  • 6 łyżek siemienia lnianeg
  • 6 łyżek łuskanego słonecznika
  • 1 szklanka otrąb żytnich (mogą być również pszenne)
  • 3 łyżki sezamu
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 1,5 łyżki soli
  • 5 łyżek cukru
  • 50 g świeżych drożdży lub 14 g suchych
  • 1 litr wody
 



Wszystkie suche składniki wsypujemy do dużej miski i dokładnie mieszamy. Dodajemy ciepłą wodę i łyżką wyrabiamy ciasto - będzie dosyć luźne, ale takie właśnie ma być. Zostawiamy do wyrośnięcia na około 25 minut.

Po tym czasie ponownie mieszamy ciasto i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ponieważ ciasta jest dosyć dużo ja wkładam je do dużej i małej keksówki - tym sposobem mam dwa bochenki chleba - jeden większy, drugi mniejszy. Zostawiamy na kolejne 20 minut do wyrośnięcia.

W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 230 stopni C i pieczemy z termoobiegiem przez 50 - 60 minut (ja piekę 50 minut i to w zupełności wystarcza).

Przepis można dowolnie modyfikować dodając do niego np. suszoną żurawinę, śliwki, orzechy itp.




 Smacznego!