czwartek, 1 listopada 2012

Zupa z dyni




Nie wiem, dlaczego nie robiłam nigdy wcześniej tej zupy. Chyba czekałam po prostu na przepis, który będzie mi odpowiadał i - jak widać - doczekałam się :)
Zupę robi się szybko, jest doskonała, żeby nas rozgrzać po jesiennym lub zimowym spacerze. Można ją też zawekować (co oczywiście zrobiłam), żeby mieć z głowy kilka obiadów w zabieganym grudniu czy styczniu.
Przepis od mojej przyjaciółki, nota bene najlepszego fotografa, jakie znam: www.agapomorska.com.


Składniki:
  • 1,5 kg obranej dyni, pokrojonej w kostkę
  • 3 łyżki masła
  • ok. 1 litr bulionu
  • sól i pieprz do smaku
  • grzanki z chleba lub groszek ptysiowy
  • opcjonalnie: słodka śmietanka (ja nie dodawałam)

W garnku, w którym będziemy gotować zupę, roztapiamy masło. Dodajemy dynię i podsmażamy kilka minut. Do podsmażonej dyni wlewamy bulion - tylko tyle, żeby przykrył dynię. Gotujemy do miękkości, miksujemy blenderem na krem i doprawiamy solą i pieprzem, ewentualnie słodką śmietanką (zrezygnowałam z niej).
Podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym.




 Smacznego!