środa, 24 października 2012

Pigwowiec do herbaty





W ogrodzie naszych przyjaciół zostało kilka zapomnianych owoców pigwowca. Dosłownie kilka. Na słoiczek soku zdecydowanie za mało. Ale wystarczy, żeby przygotować z nich pół słoiczka owoców dodawanych w zimie do herbaty - zamiast cytryny. Jeśli zdobędziecie jeszcze gdzieś pigwowiec warto poświęcić kilka minut, żeby za kilka tygodni rozkoszować się jego smakiem i wdychać jabłkowo - gruszkowy zapach, jaki wydobywa się po otwarciu słoiczka.


Składniki:
  • owoce pigwowca (dowolna ilość - u mnie 7 sztuk)
  • kilka łyżek cukru (u mnie 3 - 4 łyżki)



Owoce pigwowca dokładnie myjemy. Kroimy ze skórką na małe kawałeczki pozbywając się większych pestek. Pokrojony pigwowiec wrzucamy do słoika (lub słoików, jeśli macie jej więcej), wsypujemy cukier. Żeby ułatwić sobie życie zakręcamy mocno słoik i kilka razy potrząsamy, żeby owoce pokryły się równomiernie cukrem.

Tak przygotowane owoce odstawiamy na kilka dni. Po tym czasie możemy już cieszyć się ich smakiem.
Jeżeli zrobiliście większa ilość słoiczków można je zapasteryzować (gotując kilka minut we wrzątku) i korzystać z nich przez całą zimę.




 Smacznego!