sobota, 20 października 2012

Pieczony filet z pstrąga tęczowego z rozmarynem




Filet z pstrąga tęczowego robiłam po raz pierwszy i wyszedł pierwszorzędny. Delikatne mięso nieco przypomina wyglądem łososia, chociaż w smaku jest zupełnie inne. Filet pieczony w folii jest soczysty, pełen smaku i aromatu ziół i przypraw. Doskonały z pieczonymi ziemniaczkami czy frytkami. Do jego zalet zdecydowanie należy też sposób i czas przygotowania.


Składniki:
  • ok. 500 g fileta z pstrąga tęczowego ze skórą (myślę, że zwykły pstrąg również będzie odpowiedni)
  • sok z 1 cytryny
  • 3-4 ząbki świeżego czosnku
  • 3-4 gałązki świeżego rozmarynu
  • oliwa z oliwek dobrej jakości (do skropienia ryby)
  • sól morska
  • świeżo zmielony pieprz



Blachę wykładamy folią aluminiową, zostawiając duży zapas (wielkości blachy) do zawinięcia ryby.
Filet myjemy i dzielimy na 2 - 3 mniejsze części, które układamy na folii skórą do dołu. Polewamy obficie sokiem z cytryny, przyprawiamy solą i pieprzem.

Czosnek kroimy w plasterki, układamy na rybie. Na wierzchu układamy gałązki rozmarynu i skrapiamy całość oliwą. Zawijamy szczelnie folię łącząc dokładnie wszystkie jej brzegi. Dzięki temu ryba wchłonie wszystkie smaki i aromat przypraw, a poza tym zachowa wilgotność i nie wysuszy się podczas pieczenia.

Blachę z filetem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C i pieczemy ok. 20 - 25 minut (najlepiej z termoobiegiem). Po tym czasie wyjmujemy rybę, odkładamy na bok rozmaryn i czosnek, które spełniły już swoje zadanie i przekładamy rybę na talerz.

Podajemy z ulubionymi dodatkami i listkiem mięty lub kolendry.





 Smacznego!