Składniki:
- ok. 500 g fileta z pstrąga tęczowego ze skórą (myślę, że zwykły pstrąg również będzie odpowiedni)
- sok z 1 cytryny
- 3-4 ząbki świeżego czosnku
- 3-4 gałązki świeżego rozmarynu
- oliwa z oliwek dobrej jakości (do skropienia ryby)
- sól morska
- świeżo zmielony pieprz
Blachę wykładamy folią aluminiową, zostawiając duży zapas (wielkości blachy) do zawinięcia ryby.
Filet myjemy i dzielimy na 2 - 3 mniejsze części, które układamy na folii skórą do dołu. Polewamy obficie sokiem z cytryny, przyprawiamy solą i pieprzem.
Czosnek kroimy w plasterki, układamy na rybie. Na wierzchu układamy gałązki rozmarynu i skrapiamy całość oliwą. Zawijamy szczelnie folię łącząc dokładnie wszystkie jej brzegi. Dzięki temu ryba wchłonie wszystkie smaki i aromat przypraw, a poza tym zachowa wilgotność i nie wysuszy się podczas pieczenia.
Blachę z filetem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C i pieczemy ok. 20 - 25 minut (najlepiej z termoobiegiem). Po tym czasie wyjmujemy rybę, odkładamy na bok rozmaryn i czosnek, które spełniły już swoje zadanie i przekładamy rybę na talerz.
Podajemy z ulubionymi dodatkami i listkiem mięty lub kolendry.
Smacznego!