Sekretem tych i większości idealnych muffinek jest mieszanie składników widelcem - a my uwielbiamy szybkie przepisy, bez użycia miksera, prawda? :)
Przepis znaleziony na stronie www.mojewypieki.com, delikatnie zmodyfikowany.
Składniki:
- 130 g otrębów (dodałam otręby pszenne)
- 400 ml mleka
- 400 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 200 g białego cukru
- 100 g brązowego cukru
- 400 ml oleju słonecznikowego
- 250 g borówki amerykańskiej lub innych drobnych owoców (malin, jagód itp.)
W małej misce wymieszać otręby i mleko, odstawić do momentu przygotowania pozostałych składników.
Do dużej miski wbić jajka, delikatnie ubić widelcem, dodać olej, cukier biały i brązowy, wymieszać.
Dodać pozostałe suche składniki,wymieszać, dodać mleko z otrębami i połączyć wszystkie składniki. Na końcu wsypać owoce (mogą być mrożone).
Smacznego!