Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- ok. 200 g mąki pszennej
- 0,5 większej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
- opcjonalnie: zioła prowansalskie
Ziemniaki ścieramy na tarce o najdrobniejszych oczkach - ja użyłam do tego malaksera, więc uniknęłam bólu nadgarstka :) Do startych ziemniaków dodajemy drobno posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, mąkę i jajko. Całość dokładnie mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Należy zwrócić uwagę na ilość mąki - dodajemy jej niejako na oko, bo w zależności od rodzaju ziemniaków zawierają one mniej lub więcej skrobi, a co za tym idzie różne rodzaje ziemniaków potrzebują różnej ilości mąki.
Do masy dodajemy sól i świeżo zmielony pieprz, mieszamy i smażymy na dobrze rozgrzanej patelni formując dowolnej wielkości placki.
Placki można podawać na słodko - z odrobiną kwaśnej śmietany (lub gęstego jogurtu) i cukrem, albo bardziej wytrawnie - z gulaszem. Znam też takich, którzy po prostu posypują gotowe placki solą i tak zjadają. Wybierzcie własne ulubione dodatki i zjadajcie ze smakiem :)
Smacznego!