Składniki:
- 3-4 liście sałaty lodowej
- 3/4 ogórka wężowego
- pół kulki wędzonej mozzarelli
- kilka plasterków polędwicy łososiowej
- pół dużej pomarańczy
- 3-4 łyżki łuskanych pestek dyni
- 1-2 łyżki wiórków z parmezanu
- krem z octu balsamicznego do dekoracji (lub dowolny ulubiony dressing)
Sałatę porwać na małe kawałki, rozsypać po półmisku. Ogórka pokroić w większą kostkę i ułożyć na sałacie. Jeśli ogórek ma cieniutką skórkę nie musicie jej obierać. Na całości zrobić zygzaki kremem z octu balsamicznego. Krem można kupić w dobrze zaopatrzonym sklepie, np. Alma, ale widziałam również w Realu.
Kawałki mozzarelli rozsypać pomiędzy sałatą i ogórkiem. Pomarańczę pokroić w plastry, obrać ze skórki i pokroić na małe kawałki - rozłożyć na półmisku. Plastry polędwicy łososiowej kroimy na 4-6 kawałków i układamy na półmisku. Można przed krojeniem ułożyć je na soku, który został po pokrojeniu pomarańczy - nabiorą ciekawego smaku.
Całość ponownie polewamy zygzakami kremu z octu balsamicznego i posypujemy pestkami dyni. Dodajemy też wiórki parmezanu - jeśli macie parmezan w kawałku weźcie obieraczkę do warzyw i zróbcie wiórki tak, jakbyście chcieli "obrać" ser. Można też z powodzeniem użyć do tego celu noża.
Sałatkę dowolnie dekorujemy - lub nie :) - i zjadamy natychmiast po przyrządzeniu.