wtorek, 2 października 2012

Sałatka z pomarańczami, polędwicą łososiową i pestkami dyni




Bardzo lekka, smaczna i prosta sałatka. Orzeźwiająca dzięki kawałkom pomarańczy, chrupiąca dzięki sałacie lodowej i pestkom dyni. Znika szybko, więc spokojnie możecie od razu przygotować jej więcej :) Z powodzeniem może stać się królową wieczoru, ale również może być tłem dla głównego dania. Najładniej prezentuje się na szerokim, płaskim półmisku.


Składniki:
  • 3-4 liście sałaty lodowej
  • 3/4 ogórka wężowego
  • pół kulki wędzonej mozzarelli
  • kilka plasterków polędwicy łososiowej
  • pół dużej pomarańczy
  • 3-4 łyżki łuskanych pestek dyni
  • 1-2 łyżki wiórków z parmezanu
  • krem z octu balsamicznego do dekoracji (lub dowolny ulubiony dressing)
  
Sałatę porwać na małe kawałki, rozsypać po półmisku. Ogórka pokroić w większą kostkę i ułożyć na sałacie. Jeśli ogórek ma cieniutką skórkę nie musicie jej obierać. Na całości zrobić zygzaki kremem z octu balsamicznego. Krem można kupić w dobrze zaopatrzonym sklepie, np. Alma, ale widziałam również w Realu.

Kawałki mozzarelli rozsypać pomiędzy sałatą i ogórkiem. Pomarańczę pokroić w plastry, obrać ze skórki i pokroić na małe kawałki - rozłożyć na półmisku. Plastry polędwicy łososiowej kroimy na 4-6 kawałków i układamy na półmisku. Można przed krojeniem ułożyć je na soku, który został po pokrojeniu pomarańczy - nabiorą ciekawego smaku.

Całość ponownie polewamy zygzakami kremu z octu balsamicznego i posypujemy pestkami dyni. Dodajemy też wiórki parmezanu - jeśli macie parmezan w kawałku weźcie obieraczkę do warzyw i zróbcie wiórki tak, jakbyście chcieli "obrać" ser. Można też z powodzeniem użyć do tego celu noża.

Sałatkę dowolnie dekorujemy - lub nie :) - i zjadamy natychmiast po przyrządzeniu.




 Smacznego!