niedziela, 30 września 2012

Makaronowy zawrót głowy



Kocham makaron! Właśnie odebrałam świeżutką dostawę prosto z Włoch :) Uwielbiam te oryginalne kształty, faktury, kolory i - przede wszystkim - SMAK. Moją ulubioną firmą produkującą makaron jest włoska Barilla. Nie pamiętam kiedy ostatnio kupowałam makaron w Polsce. A jak już kupiłam i ugotowałam, to - jak to określił niedawno jeden z naszych przyjaciół - makaron zrobił się al dente od razu po wrzuceniu go do wody...

Sekret przygotowania pysznego makaronu tkwi w czasie jego gotowania. Jeśli macie zamiar ugotować makaron dobrej jakości trzymajcie się czasu podanego na opakowaniu. Ważne jest, żeby liczyć go od momentu wrzucenia makaronu do wody, a nie od jej ponownego zagotowania się. Gwarantuję Wam, że tak ugotowany makaron będzie najsmaczniejszy.

Makaron i jego najlepszy przyjaciel, czyli pesto, to bohaterowie najszybszego obiadu w naszym domu - kiedy nie ma czasu albo chęci na wymyślanie i przygotowywanie czegoś bardziej pracochłonnego rzucamy hasło "PASTA with PESTO" i przygotowanie obiadu trwa tyle ile ugotowanie makaronu :)

Więcej informacji na temat makaronu i firmy Barilla znajdziecie tutaj.