czwartek, 27 września 2012

Ciasto dyniowe ze skórką pomarańczową




Wielokrotnie słyszałam, że ciasto z dyni jest pyszne - ale nie sądziłam, że aż tak! :) Jest niezwykłe - pięknie żółte dzięki zawartości dyniowego musu, pachnące pomarańczami i wanilią, puszyste i lekko wilgotne. Popijane herbatą earl grey będzie doskonałe na podwieczorek w wietrzny, jesienny dzień.
Lekko zmodyfikowany przepis ze strony Kwestia Smaku.


Składniki na ciasto:
  • 250 g upieczonej, zmiksowanej dyni
  • 200 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • skórka otarta z 1 pomarańczy (lub 1 olejek pomarańczowy do ciast)
  • 3 jajka
  • 1 i 3/4 szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na polewę: (opcjonalnie)
  • 25 g białej czekolady lub 2 łyżki cukru pudru lub 2 łyżki dżemu pomarańczowego/ mandarynkowego lub podobnego


Dynię upiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Wystarczą dwa kawałki po ok. 500-600 g. Układamy je skórką do dołu  i pieczemy ok. 40 - 60 minut. W zależności od rodzaju dyni jedną piecze się krócej, inną dłużej. Jeżeli Wasza dynia po godzinie nie będzie wystarczająco miękka zostawcie ją w piekarniku dopóki nie zmięknie. Prawidłowo upieczona dynia powinna rozpadać się pod naciskiem łyżki i z łatwością dać się oddzielić od skórki. Po tym czasie wystarczy oddzielić łyżką miąższ od skórki i przełożyć go do miski, w której go zmiksujemy na gładki mus.

W garnku roztapiamy masło, dodajemy cukier i ekstrakt z wanilii. Całość mieszamy i odstawiamy z ognia. Dodajemy mus z dyni i skórkę z pomarańczy, mieszamy dokładnie i odstawiamy do ostygnięcia.

Z chłodnej masy odkładamy 1/4 szklanki na polewę. Do pozostałej części dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy. Z białek ubijamy pianę.
Do masy dyniowej dodajemy stopniowo mąkę i proszek do pieczenia mieszając całość łopatką na gładką masę. Na końcu łączymy delikatnie pianę z białek z masą.

Przekładamy całość do dużej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy 40 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy ciasto w środku do ostygnięcia.

Ostudzone ciasto można polać polewą, którą przygotowujemy podgrzewając odłożoną masę dyniową i dżem pomarańczowy (ja dodałam figowy, który akurat miałam i który również pasuje).

Ponieważ robiłam to ciasto po raz pierwszy zrobiłam je z polewą, która jest dość słodka, ale uważam, że spokojnie można z tego zrezygnować - nie odkładamy wtedy części masy, a do ciasta dodajemy ćwierć szklanki mąki więcej.
Zamiast tego można dodać do ciasta np. suszoną żurawinę, orzechy lub inne tego typu dodatki - myślę, że ciasto zyska jeszcze na smaku.




Smacznego!