wtorek, 25 września 2012

Foccacia z suszonymi pomidorami, parmezanem i bazylią




Kolejna odsłona foccaci - mały autorski eksperyment. Część zwykłej mąki zamieniłam na mąkę pełnoziarnistą, dodatki, na które akurat miałam ochotę, po prostu wyjęłam z lodówki. Efekt? Pyszne, puszyste ciasto, cudowny smak oliwy z oliwek wzbogaconej smakiem i aromatem suszonych pomidorów i delikatnie chrupiący parmezan. Naprawdę polecam!
Zmodyfikowany przepis na ciasto z książki "Foccacia" Donatelli Neri.



Składniki na ciasto:
  • 300 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek ze słoiczka z suszonymi pomidorami
  • 250 g mąki pszennej
  • 200 g mąki pełnoziarnistej
  • 30 g świeżych drożdży (lub 7 g suszonych)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
Dodatki:
  • ok. pół słoiczka suszonych pomidorów w oliwie z oliwek
  • 1 - 2 łyżki oliwy z oliwek ze słoiczka z suszonymi pomidorami
  • 2 - 3 łyżeczki suszonej bazylii
  • tarty parmezan do posypania całości


Robimy zaczyn mieszając dokładnie 120 ml wody, drożdże i cukier i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut. Do miski wsypujemy przesianą mąkę i sól, mieszamy. Wlewamy zaczyn, dodajemy oliwę z oliwek i pozostałą wodę. Z całości wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto, formujemy w kulę i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny do wyrośnięcia.

Metoda dla osób posiadających maszynę do pieczenia chleba:
Wszystkie składniki ciasta wkładamy do pojemnika w kolejności - najpierw płynne, potem sypkie. Ustawiamy program "dough" ("ciasto"). Czekamy, aż ciasto będzie gotowe i postępujemy jak niżej.

Wyrośnięte ciasto posypujemy mąką, lekko wyrabiamy i układamy na blaszce. Można je rozwałkować, ale wystarczy je po prostu rozciągnąć ręcznie na całej szerokości blachy. Na wierzchu układamy kawałki suszonych pomidorów, posypujemy bazylią, tartym parmezanem i skrapiamy oliwą.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C i pieczemy z termoobiegiem przez około 20 - 25 minut, do całkowitego zrumienienia się ciasta. Podajemy na ciepło - jako samodzielną przystawkę lub dodatek np. do makaronu.



Smacznego!