Zmodyfikowany przepis na ciasto z książki "Foccacia" Donatelli Neri.
Składniki na ciasto:
- 300 ml ciepłej wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek ze słoiczka z suszonymi pomidorami
- 250 g mąki pszennej
- 200 g mąki pełnoziarnistej
- 30 g świeżych drożdży (lub 7 g suszonych)
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- ok. pół słoiczka suszonych pomidorów w oliwie z oliwek
- 1 - 2 łyżki oliwy z oliwek ze słoiczka z suszonymi pomidorami
- 2 - 3 łyżeczki suszonej bazylii
- tarty parmezan do posypania całości
Robimy zaczyn mieszając dokładnie 120 ml wody, drożdże i cukier i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut. Do miski wsypujemy przesianą mąkę i sól, mieszamy. Wlewamy zaczyn, dodajemy oliwę z oliwek i pozostałą wodę. Z całości wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto, formujemy w kulę i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny do wyrośnięcia.
Metoda dla osób posiadających maszynę do pieczenia chleba:
Wszystkie składniki ciasta wkładamy do pojemnika w kolejności - najpierw płynne, potem sypkie. Ustawiamy program "dough" ("ciasto"). Czekamy, aż ciasto będzie gotowe i postępujemy jak niżej.
Wyrośnięte ciasto posypujemy mąką, lekko wyrabiamy i układamy na blaszce. Można je rozwałkować, ale wystarczy je po prostu rozciągnąć ręcznie na całej szerokości blachy. Na wierzchu układamy kawałki suszonych pomidorów, posypujemy bazylią, tartym parmezanem i skrapiamy oliwą.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C i pieczemy z termoobiegiem przez około 20 - 25 minut, do całkowitego zrumienienia się ciasta. Podajemy na ciepło - jako samodzielną przystawkę lub dodatek np. do makaronu.