piątek, 7 grudnia 2012

Domowy cukier waniliowy






Najwyższy czas zacząć kulinarne przygotowania do świąt. Dzisiaj domowy cukier waniliowy - idealny do domowych wypieków. Wyobraźcie sobie ten anielski zapach wydobywający się ze świątecznego sernika, do którego dodaliście własnoręcznie przygotowany cukier waniliowy. Bardzo polecam!


Składniki:
  • 1 kg cukru
  • 2 laski wanilii



Do miski wsypujemy cukier. Laski wanilii przekroić wzdłuż na pół i zeskrobać nożem ziarenka. Ziarenka i pozostałe laski wanilii mieszamy dokładnie z cukrem.

Całość zamykamy w szczelnym słoju lub puszce i zostawiamy na około 2 tygodnie. Można co kilka dni zaglądać do środka i lekko przemieszać cukier z wanilią.

Tak przygotowany cukier waniliowy możemy używać do kawy, deserów, ciast, placuszków itp. Kiedy cukier będzie się kończył można dosypać nową porcję. Jeśli zacznie tracić aromat wystarczy dodać kolejny kawałek wanilii.




Smacznego!