niedziela, 10 marca 2013

Wiosenne motylki drożdżowe




Kolejna odsłona drożdżówek - tym razem w kształcie motylków, w sam raz na zbliżającą się wiosnę. I chociaż za oknem połacie śniegu, to w mojej kuchni fruwają gruszkowo-waniliowe motyle :) Może zamiast tradycyjnej drożdżowej baby na święta upieczecie takie wiosenne drożdżówki?
Inspiracja ze strony www.mojewypieki.com.


Składniki:
  • 70 g miękkiego masła
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 2 jajka
  • 42 g świeżych drożdży (lub 21 g suchych)
  • pół łyżeczki soli
  • 70 g cukru
  • 500 g mąki pszennej
  • słoiczek ulubionego dżemu na nadzienie (użyłam gruszkowego z wanilią)
Do posmarowania:
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka  

Mleko i jajka wymieszać w misce. Suche drożdże wymieszać z mąką (ze świeżych zrobić rozczyn) i dodać do mleka i jajek. Dodać pozostałe składniki i wyrobić na gładkie ciasto. Odłożyć przykryte lnianą ściereczką do podwojenia objętości. Po wyrośnięciu ponownie krótko wyrobić.

Jeśli macie, tak jak ja, maszynę do wypieku chleba wrzućcie po prostu wszystkie składniki do maszyny w kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Następnie ustawcie program do wyrabiania i wyrastania ciasta ("dough"). Z gotowym ciastem postępujcie dalej wg przepisu.




Wyrośnięte ciasto należy podzielić na około 70-75 gramowe części. Każdą z nich uformować w kulkę, a następnie rozwałkować na kształt naleśnika i posmarować dżemem. Zwinąć w rulon jak naleśnik, podwinąć jego końce pod spód i naciąć obydwa końce. Ciasto wywinąć na boki, aby powstał kształt motylka.

Gotowe motylki ułożyć na blaszce i zostawić przykryte lnianą ściereczką na około 10 - 15 minut do wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem i piec do zrumienienia około 15 - 20 minut z termoobiegiem w piekarniku w 190 stopniach C. Jeśli będą zbyt mocno się przypiekać przykryć je aluminiową folią.



 
 Smacznego!