niedziela, 3 marca 2013

Chleb orkiszowo - razowy




Kolejny prosty przepis na chleb. Bez zagniatania - wystarczy wymieszać łopatką do ciasta albo zwykłą łyżką. Po upieczeniu piękny, wilgotny, niezwykle smaczny. I zdrowy - ale tego chyba mówić nie trzeba. Doskonały również drugiego i trzeciego dnia po upieczeniu - jeśli doczeka... :)

Modyfikacja przepisu z "The big book of bread" Anne Sheasby.
 

Składniki:
  • 400 g mąki orkiszowej (użyłam zmielonych ziaren orkiszu)
  • 400 g mąki pszennej razowej (typ 2000)
  • 3 łyżeczki soli
  • 7 g suchych drożdży)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 czubata łyżeczka miodu
  • 600 ml ciepłej wody
  • 1-2 łyżki ziaren sezamu lub czarnuszki do posypania
  • kilka łyżek mleka do posmarowania przed pieczeniem
  • tłuszcz do wysmarowania formy
  • kilka łyżek otrąb do wysypania formy (użyłam żytnich)

Suche składniki wsypać do miski i wymieszać. Dodać oliwę, miód i wodę i dokładnie wymieszać - ciasto powinno mieć dosyć luźną konsystencję.

Dużą keksówkę (albo dwie małe) wysmarować masłem lub margaryną, wysypać otrębami i przełożyć ciasto - powinno wypełniać formę do połowy jej wysokości. Przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości. Przed pieczeniem posmarować mlekiem i posypać ziarnami sezamu lub czarnuszki.

Piec w temperaturze 200 stopni C przez około 40-45 minut, aż skórka pięknie zbrązowieje. Studzić na kratce.




Smacznego!