Szarlotka jest oczywiście prosta do wykonania - nawet dla początkujących. Dodatkową zaletą przy jej pieczeniu jest absolutnie cudowny zapach, który unosi się w całym domu. Idealne ciasto na niedzielne popołudnie :) Oryginał przepisu znajdziecie tutaj.
Składniki:
- 500 g mąki krupczatki
- 250 g schłodzonego masła lub margaryny
- pół szklanki cukru pudru
- 2 żółtka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 3-4 łyżki bułki tartej do posypania
- 2 litrowe słoiki prażonych jabłek lub masa jabłkowa przygotowana wg poniższego przepisu
Prażone jabłka:
- 3 kg jabłek (najlepsze są odmiany lekko twarde i winne w smaku)
- 2 - 3 łyżeczki mielonego cynamonu
- ok. 1/4 - 1/2 szklanki cukru (do smaku - można dać mniej lub więcej, w zależności od odmiany jabłek)
Wszystkie składniki ciasta poza jabłkami i bułką tartą wymieszać i szybko zagnieść, żeby ciasto nie zdążyło złapać zbyt dużo ciepła. Odłożyć 1/3 ciasta do lodówki lub zamrażarki, a resztą ciasta wyłożyć blachę. Ciasto ponakłuwać widelcem i włożyć do lodówki na około 30 minut.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na ćwiartki. Wrzucić do garnka, posypać cukrem i cynamonem, prażyć około 15 do 30 minut, aż będą się rozpadać.
Schłodzone ciasto podpiec przez około 10 - 15 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C z termoobiegiem. Po tym czasie wyjąć ciasto, posypać bułką tartą i równą warstwą rozłożyć jabłka. Z lodówki wyjąć pozostałe surowe ciasto i zetrzeć na tarce na wierzch ciasta.
Piec w temperaturze 175 stopni C z termoobiegiem przez około 45 - 55 minut. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego!