niedziela, 25 sierpnia 2013

Szarlotka na kruchym cieście I




Bardzo lubię szarlotkę, ale bardzo rzadko ją piekę, bo nie przepadam za zagniataniem kruchego ciasta... Ale ponieważ miałam jeszcze zeszłoroczne prażone jabłka w słoikach postanowiłam je zużyć i przymknąć oko na tę niedogodność.
Szarlotka jest oczywiście prosta do wykonania - nawet dla początkujących. Dodatkową zaletą przy jej pieczeniu jest absolutnie cudowny zapach, który unosi się w całym domu. Idealne ciasto na niedzielne popołudnie :) Oryginał przepisu znajdziecie tutaj.

Składniki:
  • 500 g mąki krupczatki
  • 250 g schłodzonego masła lub margaryny
  • pół szklanki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 3-4 łyżki bułki tartej do posypania
  • 2 litrowe słoiki prażonych jabłek lub masa jabłkowa przygotowana wg poniższego przepisu

Prażone jabłka:
  • 3 kg jabłek (najlepsze są odmiany lekko twarde i winne w smaku)
  • 2 - 3 łyżeczki mielonego cynamonu
  • ok. 1/4 - 1/2 szklanki cukru (do smaku - można dać mniej lub więcej, w zależności od odmiany jabłek)



Wszystkie składniki ciasta poza jabłkami i bułką tartą wymieszać i szybko zagnieść, żeby ciasto nie zdążyło złapać zbyt dużo ciepła. Odłożyć 1/3 ciasta do lodówki lub zamrażarki, a resztą ciasta wyłożyć blachę. Ciasto ponakłuwać widelcem i włożyć do lodówki na około 30 minut.

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na ćwiartki. Wrzucić do garnka, posypać cukrem i cynamonem, prażyć około 15 do 30 minut, aż będą się rozpadać.

Schłodzone ciasto podpiec przez około 10 - 15 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C z termoobiegiem. Po tym czasie wyjąć ciasto, posypać bułką tartą i równą warstwą rozłożyć jabłka. Z lodówki wyjąć pozostałe surowe ciasto i zetrzeć na tarce na wierzch ciasta.

Piec w temperaturze 175 stopni C z termoobiegiem przez około 45 - 55 minut. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.



Smacznego!