środa, 4 września 2013

Chrupiąca sałatka z gruszką i sosem vinegrette




Chrupiąca sałatka, niezwykle orzeźwiająca, bardzo prosta i bardzo szybka w przygotowaniu. Jest znakomitym dodatkiem do ciepłej kolacji. U mnie tym razem wystąpiła w roli drugoplanowej, jako sałatka do makaronu z czewonym pesto i anchois. Pochrupiecie? :)


Składniki na sałatkę:
  • 50 g roszponki
  • 50 g rukoli
  • 3 liście sałaty lodowej (poszarpane palcami na mniejsze kawałki
  • pół czerwonej papryki
  • pół żółtej papryki
  • pół świeżego ogórka wężowego
  • 1 dymka ze szczypiorem
  • 1 średni pomidor
  • 1 gruszka
Składniki na sos vinegrette:
  • 4 łyżki oliwy z oliwek dobrej jakości
  • 1 łyżka octu balsamicznego z Modeny
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka wody
  • sól i pieprz do smaku


Roszponkę i rukolę wrzucamy do miski, sałatę lodową rozrywamy palcami na małe kawałki i mieszamy z pozostałymi sałatami. Paprykę, ogórka, pomidora i gruszkę kroimy w kostkę - może być większa - i wrzucamy do miski mieszając delikatnie z sałatami. Wierzch posypujemy pokrojona dymką i bardzo delikatnie mieszamy palcami całość.

Wszystkie składniki sosu vinegrette mieszamy dokładnie w shakerze lub w zwykłej szklance tak, żeby połączyły się ze sobą. Prawidłowo przygotowany sos przypomina emulsję. Sałatkę polewamy sosem tuż przed podaniem lub podajemy w osobnym naczyniu.

Całość można posypać prażonymi pestkami dyni lub słonecznika.




Smacznego!