Chrupiąca sałatka, niezwykle orzeźwiająca, bardzo prosta i bardzo szybka w przygotowaniu. Jest znakomitym dodatkiem do ciepłej kolacji. U mnie tym razem wystąpiła w roli drugoplanowej, jako sałatka do makaronu z czewonym pesto i anchois. Pochrupiecie? :)
Składniki na sałatkę:
- 50 g roszponki
- 50 g rukoli
- 3 liście sałaty lodowej (poszarpane palcami na mniejsze kawałki
- pół czerwonej papryki
- pół żółtej papryki
- pół świeżego ogórka wężowego
- 1 dymka ze szczypiorem
- 1 średni pomidor
- 1 gruszka
Składniki na sos vinegrette:
- 4 łyżki oliwy z oliwek dobrej jakości
- 1 łyżka octu balsamicznego z Modeny
- 1 łyżeczka musztardy
- 0,5 łyżeczki cukru
- 1 łyżka wody
- sól i pieprz do smaku
Roszponkę i rukolę wrzucamy do miski, sałatę lodową rozrywamy palcami na małe kawałki i mieszamy z pozostałymi sałatami. Paprykę, ogórka, pomidora i gruszkę kroimy w kostkę - może być większa - i wrzucamy do miski mieszając delikatnie z sałatami. Wierzch posypujemy pokrojona dymką i bardzo delikatnie mieszamy palcami całość.
Wszystkie składniki sosu vinegrette mieszamy dokładnie w shakerze lub w zwykłej szklance tak, żeby połączyły się ze sobą. Prawidłowo przygotowany sos przypomina emulsję. Sałatkę polewamy sosem tuż przed podaniem lub podajemy w osobnym naczyniu.
Całość można posypać prażonymi pestkami dyni lub słonecznika.
Smacznego!