piątek, 14 lutego 2014

Kluski leniwe




Kluski leniwe/ pierogi leniwe to zdecydowanie jeden z moich ulubionych smaków. W tej wersji, z malinami, zyskują nowe oblicze i zachęcają do zjedzenia dokładki :) Wasze dzieci będą zachwycone.


Składniki:
  • 250 g białego sera (użyłam serka typu włoskiego)
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki mąki
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka bułki tartej
  • kilka malin (użyłam owoców w syropie)


Oddzielamy białko od żółtka. Do białka dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę.

W osobnym naczyniu należy pokruszyć ser (można rozgnieść widelcem), dodać żółtko, mąkę i ubitą pianę i wyrobić gładkie ciasto. jeśli ciasto będzie się bardzo kleiło można dodać nieco więcej mąki.

Ciasto podzielić na 4 części, z każdej uformować wałek o średnicy ok. 1 cm. Uformowane ciasto lekko rozpłaszczyć palcami, a następnie kroić nożem na niewielkie, równe części przypominające romby.

Gotować kilka minut we wrzącej, osolonej wodzie (do wypłynięcia).

Na suchej patelni przyrumienić bułkę tartą, dodać masło, wymieszać.

Kluski podawać gorące, ozdobione malinami i polane zrumienioną bułką.




Smacznego!