poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Sałatka wiosenna



Pozycja obowiązkowa na Wielkanoc w moim domu. Kiedyś tą właśnie sałatką zaczynaliśmy sezon na nowalijki. Teraz zaczynamy nią śniadanie wielkanocne. Moja zmiana w stosunku do tego, jak przyrządzała ją moja mama jest taka, że ja dodaję do niej jogurt typu greckiego, zamiast części majonezu. Kolorowo, pastelowo, chrupiąco!


Składniki na sałatkę:
  • 2 długie świeże ogórki wężowe
  • pęczek rzodkiewki
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 3 jajka na twardo
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  •  sól i pieprz do smaku
Ogórki obieramy ze skórki, kroimy w drobną kostkę, podobnie jak rzodkiewki. Dodajemy wypłukaną kukurydzę, pokrojone jajko na twardo, sól i pieprz do smaku. Mieszamy wszystkie składniki dodając jogurt i majonez. Na koniec posypujemy całość posiekanym szczypiorkiem.

Sałatkę najlepiej przygotować maksymalnie godzinę przed jedzeniem, ponieważ puszcza wodę. Podawać schłodzoną.


Smacznego!