niedziela, 16 września 2012

Gołąbki




Jeszcze kilka lat temu nie wyobrażałam sobie, że mogłabym samodzielnie zrobić gołąbki. Wydawało mi się, że to zadanie absolutnie przekracza granice moich zdolności manualnych. A jednak! Okazało się, że nie dość, że jest to całkiem proste, to jeszcze wcale nie tak bardzo czasochłonne. I w końcu nie muszę robić podchodów u jednej czy drugiej mamy :)


Składniki:
  • główka kapusty (całej nie wykorzystacie, chyba, że zwiększycie ilość farszu)
  • 1 kg mięsa mielonego (może być drobiowe, ja użyłam mielonej szynki i łopatki wieprzowej)
  • 1 średnia cebula
  • 1 jajko
  • 200 g ryżu (ugotowanego)
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • bulion do gotowania gołąbków

Z mięsa, drobno posiekanej cebuli, jajka i ryżu robimy farsz mieszając ze sobą wszystkie składniki i dodając soli i pieprzu do smaku.

Kapustę oczyszczamy z uszkodzonych liści, wykrawamy głąb, płuczemy i wkładamy na kilka minut do gotującej się wody, żeby ją lekko zblanszować. Lekko przestudzoną kapustę dzielimy na pojedyncze liście (uważając, żeby ich nie uszkodzić).

W pojedynczy liść zawijamy farsz wg poniższego wzoru:
- zaczynamy od strony głąba  - układamy farsz na liściu kapusty
- zawijamy najgrubszą część liścia równolegle do jego szczytu
- zawijamy liść z lewej i z prawej strony uniemożliwiając wydostanie się farszu
- zwijamy ponownie całość tak, żeby ukryć wszystkie zagięcia


Tak przygotowane gołąbku układamy w dużym garnku, zalewamy gorącym bulionem i gotujemy na wolnym ogniu około 45 minut. Ja do bulionu dodaję koncentrat pomidorowy, dzięki czemu gołąbki nabierają wyrazistego smaku.

Podajemy z sosem pomidorowym (np. powstałym przez zagęszczenie bulionu z koncentratem pomidorowym) lub posypane natką pietruszki.

Podobnym farszem można nadziewać paprykę, kabaczki, cukinię i co Wam jeszcze przyjdzie do głowy :)



Smacznego!