sobota, 8 września 2012

Klasyczna sałatka jarzynowa



Do tej sałatki wykorzystałam warzywa z rosołu, dogotowałam tylko ziemniaki w mundurkach (zachowują wtedy więcej skrobi). Klasyka gatunku lat 80-tych ubiegłego stulecia :) Tak dawno jej nie jedliśmy, że aż trudno uwierzyć. Sałatka nie jest wybitna, ale naprawdę smaczna. Warto przypomnieć ją sobie raz na jakiś czas.

Składniki:
  • 4 średnie marchewki
  • 3 średnie pietruszki
  • 1/2 średniego selera
  • 3 średnie ziemniaki
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 1 małe jabłko
  • 3 średnie ogórki kiszone
  • 3 duże łyżki majonezu
  • 2 duże łyżki musztardy
  • sól i pieprz do smaku

Ugotowane warzywa, jajka, ogórki i jabłko kroimy w drobną kosteczkę. Dokładamy majonez - moim zdaniem najlepszy do tego typu sałatki jest majonez kielecki. Całość mieszamy, dokładamy musztardę - ja dodałam sarepską, wspaniale zaostrza smak sałatki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy schłodzoną.

Smacznego!