Do tej sałatki wykorzystałam warzywa z rosołu, dogotowałam tylko ziemniaki w mundurkach (zachowują wtedy więcej skrobi). Klasyka gatunku lat 80-tych ubiegłego stulecia :) Tak dawno jej nie jedliśmy, że aż trudno uwierzyć. Sałatka nie jest wybitna, ale naprawdę smaczna. Warto przypomnieć ją sobie raz na jakiś czas.
Składniki:
- 4 średnie marchewki
- 3 średnie pietruszki
- 1/2 średniego selera
- 3 średnie ziemniaki
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 1 małe jabłko
- 3 średnie ogórki kiszone
- 3 duże łyżki majonezu
- 2 duże łyżki musztardy
- sól i pieprz do smaku
Ugotowane warzywa, jajka, ogórki i jabłko kroimy w drobną kosteczkę. Dokładamy majonez - moim zdaniem najlepszy do tego typu sałatki jest majonez kielecki. Całość mieszamy, dokładamy musztardę - ja dodałam sarepską, wspaniale zaostrza smak sałatki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy schłodzoną.
Smacznego!