Składniki:
- 500 g fileta z łososia
- sos sojowy (jasny)
- 4 ząbki świeżego czosnku (lub czosnek granulowany suszony)
Filet myjemy i dzielimy na 4 części. Każdą część smarujemy sosem sojowym - można wlać sos do miseczki i obtoczyć w nim kawałki ryby. Tak przygotowaną rybę nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem (1 ząbek na 1 kawałek ryby) lub posypujemy czosnkiem granulowanym.
Kawałki ryby układamy na mocno rozgrzanej patelni grillowej i grillujemy kilka minut z każdej strony - w zależności od grubości ryby. Grillując lub piekąc łososia pamiętajmy o tym, żeby nie robić tego zbyt długo, bo wtedy ryba będzie wysuszona i po prostu niesmaczna.
Jeżeli chcecie zrobić do łososia opiekane ziemniaczki można zawinąć filety szczelnie w folię aluminiową i włożyć na 15-20 minut do piekarnika, w którym pieką się ziemniaczki. Będzie szybciej, mniej mycia naczyń, a efekt równie doskonały :)
Smacznego!