niedziela, 14 października 2012

Grillowany filet z łososia




Nie ma chyba prostszego i szybszego sposobu na przygotowanie fileta z łososia. Kiedy wracamy do domu po jesiennym spacerze i marzymy o czymś pysznym na niedzielny obiad łosoś będzie idealny - smaczny, delikatny, zdrowy. Możemy go podać z naszą ulubioną surówką i kawałkiem chrupiącej bagietki lub - jeśli mamy więcej sił i czasu na przygotowania - z opiekanymi ziemniaczkami i masłem czosnkowym.


Składniki:
  • 500 g fileta z łososia
  • sos sojowy (jasny)
  • 4 ząbki świeżego czosnku (lub czosnek granulowany suszony)

Filet myjemy i dzielimy na 4 części. Każdą część smarujemy sosem sojowym - można wlać sos do miseczki i obtoczyć w nim kawałki ryby. Tak przygotowaną rybę nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem (1 ząbek na 1 kawałek ryby) lub posypujemy czosnkiem granulowanym.

Kawałki ryby układamy na mocno rozgrzanej patelni grillowej i grillujemy kilka minut z każdej strony - w zależności od grubości ryby. Grillując lub piekąc łososia pamiętajmy o tym, żeby nie robić tego zbyt długo, bo wtedy ryba będzie wysuszona i po prostu niesmaczna.

Jeżeli chcecie zrobić do łososia opiekane ziemniaczki można zawinąć filety szczelnie w folię aluminiową i włożyć na 15-20 minut do piekarnika, w którym pieką się ziemniaczki. Będzie szybciej, mniej mycia naczyń, a efekt równie doskonały :)





 Smacznego!