niedziela, 4 listopada 2012

Drożdżówki z borówką amerykańską




Mam w zamrażarce jeszcze trochę borówek amerykańskich i zastanawiałam się, jaki zrobić z nich użytek. A ponieważ chodziło za nami "coś dobrego" postanowiłam upiec bułeczki. Robi się je bardzo łatwo, można dodać kruszonkę, albo inne owoce - świeże również. A nie muszę chyba mówić, jak smakują jeszcze ciepłe, popijane ulubioną kawą... Spróbujcie, bo warto!
Przepis znaleziony na stronie www.mojewypieki.com, podaję z małymi zmianami.




Składniki na ciasto:
  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki letniego mleka
  • 3 czubate łyżki cukru
  • 2 jajka + 1 jajko roztrzepane do posmarowania bułeczek
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 60 g miękkiego lub roztopionego masła
  • 12 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
  • 4,5 łyżeczki bułki tartej
  • 400 - 500 g owoców (można dać mniej lub więcej)
  • odrobina brązowego cukru do posypania

Wymieszać mleko z cukrem i 2 jajkami. Dodać przesianą mąkę i suche drożdże - jeśli używacie świeżych drożdży, trzeba zrobić wcześniej zaczyn. Dodać masło i sól i wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.

Metoda dla osób posiadających maszynę do pieczenia chleba:
Wszystkie składniki ciasta wkładamy do pojemnika w kolejności - najpierw płynne, potem sypkie. Ustawiamy program "dough" ("ciasto"). Czekamy, aż ciasto będzie gotowe i postępujemy wg przepisu.


Po tym czasie ponownie krótko zagnieść ciasto i podzielić na 9 równych części. Każdą część uformować na kształt bułeczki i ułożyć na blaszce piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia w równych odstępach. Przykryć ściereczką i zostawić do podwojenia objętości.

Gdy bułeczki dobrze wyrosną dnem szklanki robimy na środku każdej z nich wgłębienie - naciskamy mocno, do samego końca. Ciasto w tym miejscu powinno być cieniutkie. Do środka każdego wgłębienia wsypujemy pół łyżeczki bułki tartej, potem układamy owoce i smarujemy całość roztrzepanym jajkiem. Na wierzchu posypujemy brązowym cukrem lub kruszonką.


Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni C i pieczemy z termoobiegiem przez około 20 minut.




Smacznego!