Pomysł ze strony www.kwestiasmaku.com
Składniki na sałatkę:
- 1sałata masłowa (może być lodowa, rzymska, rukola lub mix sałat)
- 1 duży pomidor lub dwa mniejsze
- 1 opakowanie sera bałkańskiego lub fety
- 3/4 ziaren granatu
- kilka łyżek prażonych ziaren słonecznika
- opcjonalnie: cienki szczypiorek drobno pokrojony do posypania
Składniki na miodowy vinegrette:
- 1 łyżka soku z cytryny
- 4 łyżki oliwy z oliwek dobrej jakości
- 1 łyżka miodu
- mały ząbek czosnku (lub pół dużego ząbka)
- szczypta soli (najlepiej morskiej)
- świeżo zmielony pieprz
Sałatę szarpiemy palcami na mniejsze kawałki, rozrzucamy na półmisku. Sparzone pomidory dzielimy na ósemki i układamy na sałacie. Pomiędzy kawałkami pomidora rozkładamy pokrojony w kostkę ser bałkański. Całość posypujemy obficie pestkami granata.
Ziarna słonecznika wsypujemy na suchą patelnię i prażymy przez chwilę na wolnym ogniu.
W tym czasie przygotowujemy sos vinegrette. Wyciskamy czosnek przez praskę, posypujemy delikatnie solą i rozcieramy. Dodajemy miód, mieszamy, dodajemy sok z cytryny i ucieramy przez chwilę. Na końcu wlewamy oliwę z oliwek, dokładnie mieszamy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Sałatkę posypujemy prażonym słonecznikiem i polewamy miodowym vinegrette.
Smacznego!