piątek, 30 listopada 2012

Sałatka z serem bałkańskim, granatem i miodowym vinegrette





Pyszna i lekka sałatka z serem bałkańskim, granatem i ciekawym w smaku miodowym sosem vinegrette. Miałam w lodówce kilka produktów, które połączone w całość stworzyły naprawdę smaczne połączenie.
Pomysł ze strony www.kwestiasmaku.com


Składniki na sałatkę:
  • 1sałata masłowa (może być lodowa, rzymska, rukola lub mix sałat)
  • 1 duży pomidor lub dwa mniejsze
  • 1 opakowanie sera bałkańskiego lub fety
  • 3/4 ziaren granatu
  • kilka łyżek prażonych ziaren słonecznika
  • opcjonalnie: cienki szczypiorek drobno pokrojony do posypania
Składniki na miodowy vinegrette:
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 4 łyżki oliwy z oliwek dobrej jakości
  • 1 łyżka miodu
  • mały ząbek czosnku (lub pół dużego ząbka)
  • szczypta soli (najlepiej morskiej)
  • świeżo zmielony pieprz



Sałatę szarpiemy palcami na mniejsze kawałki, rozrzucamy na półmisku. Sparzone pomidory dzielimy na ósemki i układamy na sałacie. Pomiędzy kawałkami pomidora rozkładamy pokrojony w kostkę ser bałkański. Całość posypujemy obficie pestkami granata.
Ziarna słonecznika wsypujemy na suchą patelnię i prażymy przez chwilę na wolnym ogniu. 
W tym czasie przygotowujemy sos vinegrette. Wyciskamy czosnek przez praskę, posypujemy delikatnie solą i rozcieramy. Dodajemy miód, mieszamy, dodajemy sok z cytryny i ucieramy przez chwilę. Na końcu wlewamy oliwę z oliwek, dokładnie mieszamy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Sałatkę posypujemy prażonym słonecznikiem i polewamy miodowym vinegrette.




Smacznego!