Kiedy brak pomysłów na coś do jedzenia polecam taką prostą tartę. Warto mieć zawsze w zamrażarce opakowanie ciasta francuskiego - kiedy dopadnie Was chęć na małe co nieco. Tartę robi się szybko, ale zjada jeszcze szybciej :) Polecam!
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 duży brokuł
- 1 pomidor
- ok. 100 g żółtego ostrego sera - użyłam cheddara
- 2 jajka
- 150 ml słodkiej śmietanki 30%
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie: parmezan lub grana padano do posypania
Brokuł dzielimy na różyczki, gotujemy około 5 minut w osolonej wodzie.
Ciasto rozkładamy na desce, kładziemy na nim formę do tarty ułożoną do góry dnem i nożem okrawamy formę dookoła. Tak przygotowany kawałek ciasta rozkładamy równo z formie. Pozostałymi kawałkami ciasta wyklejamy brzegi formy. Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na 3-4 minuty.
W tym czasie do miski wlewamy śmietankę, dodajemy starty cheddar, jajka i przyprawy i dokładnie mieszamy.
Podpieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, układamy na nim różyczki brokułów, na wierzchu układamy pomidora pokrojonego w plastry i całość zalewamy masą jajeczno-serową. Tartę wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni C około 20 minut.
Podawać na gorąco, posypaną parmezanem lub grana padano.