środa, 28 listopada 2012

Tarta z ciasta francuskiego z brokułami i pomidorami





Kiedy brak pomysłów na coś do jedzenia polecam taką prostą tartę. Warto mieć zawsze w zamrażarce opakowanie ciasta francuskiego - kiedy dopadnie Was chęć na małe co nieco. Tartę robi się szybko, ale zjada jeszcze szybciej :) Polecam!


Składniki:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 duży brokuł
  • 1 pomidor
  • ok. 100 g żółtego ostrego sera - użyłam cheddara
  • 2 jajka
  • 150 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie: parmezan  lub grana padano do posypania




Brokuł dzielimy na różyczki, gotujemy około 5 minut w osolonej wodzie.

Ciasto rozkładamy na desce, kładziemy na nim formę do tarty ułożoną do góry dnem i nożem okrawamy formę dookoła. Tak przygotowany kawałek ciasta rozkładamy równo z formie. Pozostałymi kawałkami ciasta wyklejamy brzegi formy. Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na 3-4 minuty.

W tym czasie do miski wlewamy śmietankę, dodajemy starty cheddar, jajka i przyprawy i dokładnie mieszamy.

Podpieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, układamy na nim różyczki brokułów, na wierzchu układamy pomidora pokrojonego w plastry i całość zalewamy masą jajeczno-serową. Tartę wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni C około 20 minut.

Podawać na gorąco, posypaną parmezanem lub grana padano.






Smacznego!